Проф. Любомир Халачев инициира дискусия, провокирана от новината за въвеждането на нов език в политическия живот на САЩ, който неутрализира пол и роднински връзки

По инициатива на ПП АБВ и проф. Любомир Халачев, член на ИБ на партията, се проведе дискусия с участието на интелектуалци и общественици, провокирана от новината за въвеждането на нов език в политическия живот на САЩ, който неутрализира пол и роднински връзки и, според аргументите, най-общо цели да постави гражданите на равни начала.

Според участниците, подобна тенденция скоро ще премине границите на САЩ и ще засегне сфери извън политическия живот. Разговорът коментира необходимостта от опазване на богатството на езика, националната идентичност и ценностите на нациите.

Проф. Любомир Халачев, режисьор, член на ИБ на ПП АБВ

Чрез въвеждането на нов, полово неутрален език, се прави опит за подмяна на езика в неговата основа и това ще доведе до хаос и в обществените отношения. Такъв тип отношения са изключително вредни и подкопава, не само българските, но европейските ценности.  По този начин всякакъв вид радикализъм ще се върнат с голяма сила върху нас.

Иван Гранитски, издател

Днешната дискусия е важна за българското общество, тъй като се задава към Европа нова вълна от социално разложителни и морално подривни дейности. Това е задкулисен опит за прилагане на Истанбулската конвенция. Ако това е новата политика на Щатите, тя ще бъде наложена и в Европа. Тук става дума а систематични опити за подриване основите на християнската европейска цивилизация, подмяна на националната идентичност на отделните нации. Това означава да се откажем от цялата си история, литература и култура. Посягайки на езика, посягаме на фундамента на нашата държава и нация. Ето защо не бива с лекомислие да приемаме тези опити за подриване на националната ни идентичност и опити за пробутване на тези противни, богохулни решения, които ще бъдат много разрушителни за нас.  

Снежана Тодорова, председател на Съюза на българските журналисти

Няма нищо по-скъпо от думата „мама“ и това е толкова значимо, че никой няма право да го променя. Наблюденията ми обаче сочат, че подобна тенденция (бел., езиково неутрализиране на пол) отдавна се случва в Европа. Не мога да приема ненормалното да бъде норма. В голямото си болшинство, никой от СБЖ няма да подкрепи подобни идеи за промяна на понятия.

Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писатели

Боян Ангелов подчерта необходимостта от закон, който да защити българския език. „Ако един такъв норматив бъда приет, няма да се чудим дали ще има мъжки, женски или среден род в общуването между хората и ще защитим повече от милион думи, с които е богат нашият език. Ние сме българи, ние имаме един божествен език, който представлява българската Кирилица, на която мислят, четат и пишат повече от 300 млн. души. Това е най-голямата ценност, която ние притежаваме като българи и като хора“.

Д-р Пламена Заячка, лидер на АБВ-Младежи

Всичко това е изкривена политическа коректност и безпринципност. Когато се правят такива неща, не се мисли за последствията, най-малко, в културата – в киното, в литературата.     

Румен Петков, председател на ПП АБВ

Румен Петков предложи в контекста на темата да бъде организирана среща с представители на Светия синод и БПЦ и с представители на религиозните общности в България. По темата ще бъде инициирана и среща с парламентарно представените политически партии. Така разговорът ще бъде институционализиран и е необходимо да излезе и извън България.

Pin It on Pinterest