Проф. Христо Смоленов: Един клептомански елит в света прави далавера с тероризма

Това е една специална класа от финансови машинатори – хора, ангажирани със спекулативното капитално решаване на нещата, която направи огромна печалба от тероризма.

Това заяви експертът в сферата на антитероризма проф. Христо Смоленов в ефира на България 24.

Той е на мнение, че човечеството не си е извлекло поуки след атентатите от 11 септември в САЩ.

През годините се разпространи една двояка линия на поведение спрямо общественото мнение. Първо – то беше насочвано от казионните медии в русло, което не позволяваше отрицателна обратна връзка, не позволяваше критично мислене, отразяващо действителността, да достига до тези, които планират развитието на политическата линия. От друга страна се разпространи нещо, което аз наричам психо-икономическо оръжие за масово поразяване, заяви експертът. Проф. Смоленов засяга тази тематика и в книгата си „Самовъзпроизвеждащият се терор“, която е отпечатана три години след атентатите от 11 септември 2001 г.

Самите тези, които планират политиката, са заложници на икономически интереси, които превръщат тероризма в гигантска, световна далавера както за терористите, така и за тези, които уж се борят срещу тях, обясни Смоленов.

Промяната на световната геополитика след атентата бе сериозно увредена. Борбата с тероризма е аксиома, важният въпрос е как се борим. Дали се борим за изключването на тероризма от нашето реално човешко развитие или някои се борят да продължи съществуването му, защото самите те получават пари, за да се борят. Странна симбиоза има между правещите тероризъм и борците срещу него, допълни експертът.

Според проф. Смоленов с атентата на 11 септември е отприщена нова „врътка“ в глобалното развихряне на спекулативния капитал.

Pin It on Pinterest