Проф. д-р Жени Стайкова: Здравната ни система не е в завидно положение

Според нея трябва да има повече лекари и по-малко политика в здравеопазването, защото то е надпартийно

Една година след пандемията, здравната ни система не е в завидно положение, медиците се задъхват, тъй като няма достатъчно кадри. Това каза проф. д-р Жени Стайкова, доктор на медицинските науки, преподавател в Медицинския университет в София, бивш директор на Националния център по обществено здраве и анализи пред радио “Фокус”.

Проф. д-р Жени Стайкова припомни, че проблемът с медицинските кадри у нас не е от вчера, но сега, по време на пандемията, се е обострил изключително много. Според нея сред причините за изтичането на медицински кадри навън е недостатъчното заплащане, недостатъчните законодателни възможности за бърза специализация. Не на последно място е и липсата на договорни отношения за работа между държавата и завършващите лекари, медицински сестри или специалисти по здравни грижи. “Няма договореност, с която те поне 5-6 г. да останат в България за специализация”, добави тя.

Проф. Стайкова коментира, че взимането на еднолични решения от премиера за управлението на кризата от ковид пандемията е довело до отваряне и затваряне на бизнеса, до лашкане в едната или другата посока. “Всъщност кризата си я управлява премиера. Той си е свикнал да си командва и да се разпорежда. Невинаги медицинските показания бяха в унисон с управлението на кризата”, смята тя.

Проф. д-р Стайкова обърна внимание на самоотвержената работа на медиците в тези условия, които въпреки всичко намират и сили, и възможности, за да направят всичко, което зависи от тях. “Единственото, с което по принцип можем да се похвалим, е по-краткият срок за целенасочени и специализирани прегледи, както и образна диагностика. При нас по-бързо се случват нещата. Но от гледна точка на това, че почти няма никаква профилактика и превенция се увеличават случаите, от които най-много се умира, най-много боледуват, най-много се инвалидизират хората”, заяви медикът.

Проф. д-р Жени Стайкова обърна внимание, че страната ни е водеща по инсулти, инфаркти, диабетът, онкологични, здравни и други заболявания, които са довели и до високата смъртност в България от КОВИД, защото точно тези хора са по-рисков контингент. По думите й е необходима адекватна профилактика и превенция, което е държавна политика, има такава програма още 2013-2014 г., но не се изпълнява по начина, по който трябва.

“По тази причина и БСП на първо място в направление “Здравеопазване”, ако има възможността да управлява, би премахнала търговските дружества за болниците, защото наистина здравето не е стока”, обясни проф. д-р Стайкова.

Според експерта също така не е адекватно остойностяването на труда на лекарите, както и злоупотребата с клинични пътеки. „Освен това здравноосигурителната каса в момента е монополист, би било добре, ако има алтернативни здравноосигурителни каси“, смята проф. д-р Стайкова.

Тя коментира още, че ваксинацията в България изключително се бави, но въпреки всичко трябва да се направи максимумът, така че до края на лятото да изпълним целите за висок процент ваксинирани и да бъдем по-спокойни през есенно-зимния сезон.

По повод предстоящия Световен ден на здравето и празника на Медицинския университет в София – 7 април, проф. д-р Жени Стайкова поздрави всички български медици и пожела повече лекари и по-малко политика в системата, защото здравето е надпартийно.

Pin It on Pinterest