Проф. Боян Дуранкев: Предлагаме да се дават 5000 евро за първо дете, 10 000 евро за второ и 20 000 за трето

Професор Боян Дуранкев е водач на листата за евродепутати на „Коалиция за България“. Той разкри пред БЛИЦ какви политики ще следва, ако бъде избран за евродепутат, какви са очакванията му от следващия европарламент и какво икономическо развитие чака страната ни. Вижте какво каза проф. Дуранкев пред медията ни:
– Проф. Дуранкев, на какви политики ще заложите в Европараламента? 
– Хубав въпрос, но с много труден отговор. Отивайки в европарламента човек се представя по един по-различен начин, отколкото в националния парламент. В националния парламент се представяш с партията си. Европарламентът не е в по-голям мащаб от националния парламент, но има други функции и други задачи. Затова когато човек отива там и нашите 17 евродепутата, които отиват, трябва да кажат само едно нещо: „Добър ден, аз съм българин“. Това означава, че ние в никакъв случай не трябва да казваме дали сме леви или десни и какви политики конкретно ще провеждаме. Ще трябва да водим и да търсим общи интереси с други страни, които имат сходни проблеми с нашите.  Нашата бъдеща политика се базира в търсене на общи интереси първо с една съседна страна – Румъния. И Румъния, и България, имат брутен вътрешен продукт, както знаете, което е по-малко от една трета от средното ниво на ЕС. Ако продължаваме да се развиваме с 3,5-4%, ще достигнем ЕС, когато днешната младеж станат пенсионери. Не ви радва този факт.  С Румъния търсим решения за доближаване и догонване на икономическо развитие. В рамките на 10 години в ЕП няма да можем в да достигнем средното ниво на човешкия труд, но това означава да има темпове на растеж между 6-7% годишно.  Ще изискваме увеличаване на еврофондовете за България и Румъния и другото – по-строг контрол върху тяхното разходване. Няма да коментирам по-натам какво означава.
– Ще търсите ли общи интереси и с други европейски страни?
– Да, има още страни със сходни проблеми. Един от тях е т.нар. демографско устойчиво демографско развитие. В момента има страни, които се обезлюдяват. Това са Литва, Латвия, Естония, Полша, Румъния и България. Най-много страда Румъния, тъй като младите румънчета напускат. Ще провеждаме политика на стабилизиране. Предлагаме Европейски фонд „Бебе“. Да се дават 5000 евро за първо дете, 10 000 евро за второ дете и 20 000 за трето. И ще изискваме отговорно родителство, а не да го раждаме и да го оставяме в люлката.  За завършилите висше образование, за да останат в България, колкото години сте учили, толкова години да бъдете в данъчна ваканция и да не плащате нищо.  Другото, което ще преследваме, са общите интереси в минималната работна заплата. Имаме интерес в повишението и догонване до половинатана средната европейска минимална заплата, а тя е 924 евро. Сметнах го с точност преди няколко дни.  Аз имам три деца. Малката ми дъщеря в момента работи в Холандия. Живее по-добре от тук. Не бих искал Вие и Вашите колеги да мислят, че България е по-лошо място, в което човек не може да намери достойно поприще и не може да си купи жилище, да го изплати до 35 години и да има 3 дечица и 15 внучета. Без промяна на политическия модел в България, това е невъзможно. Трябва да мислим и за промяна вътре в България. В момента имаме модел, който носи различни пожари навсякъде и един пожарникар ходи и гази всичко сам. Тодор Живков никога не е давал пари наляво и надясно, но имаше план къде да се даде и какво да се направи. Не казвам, че трябва да отидем към този модел, но трябва да отидем към модела „оркестър“ – всички да си знаят партитурите и какво да свирят. И да има диригент, който не налага, а координира всичко, което да се случва. 
– Каква е реалната икономическа ситуация в страната в момента и какво трябва да направят нашите евродепутати, за да постигнат положителен резултат в тази насока? 
– Трябва да седнем заедно, не като политици от различни групи, коалиции и партии, за да погледнем какво е състоянието на нещата. От началото на новия век до 2018 година има една страна, в която неравенството нараства най-бързо. Това е България. Ще трябва да променим данъчната и фискалната политика в страната, затова ще трябва да се пререгулират и преразгледат минималната работна заплата, а също така и данъчното облагане.  Представете си един млад човек, който завършва и му дават 560 лева. Това са малко над 14 лева на ден. Не стигат. Ако един човек има три деца, с жена си, и получават по 1000 лв, а друг човек е сам и получава също 1000 лв, не са в равностойно положение, въпреки че изглежда така. Ще седнем и ще обсъдим на масата тези проблеми и ще търсим решение. 
– Какви очаквания имате от този евровот?
– Дебатът, който премина току що на кандидатите на ЕК, показа много различни и интересни идеи. Тимерманс предложи да подпомогнем Африка, за да не идват африканците тук. Мисля, че това не е възможно, защото Африка ще има най-много население след десетилетия, но трябва да помислим каква ще бъде ролята на ЕС в следващите 5 години.  Личните ми очаквания са ЕС да има водеща роля при осигуряването на световния мир в ООН. Там се решава проблемът с мира. Второ, да не допуска разполагането на нови военни бази на територията на ЕС, тъй като в момента ЕС няма много бази в света, но се сещам за една друга страна, която има над 800 бази в над 80 страни.  Ще предложим да се премахме това изискване за 2% от брутния продукт за въоръжаването. Все пак ние не участваме във военни интервенции. Лично аз ще предложа да имаме общоевропейски референдум за мораториум на поставяне на военни бази и недопускане на ядрено оръжие и носители на ядрено оръжие в ЕС и, ако се досещате, става въпрос за една конкретна марка самолети. 
– Мислите ли, че скандалите, които в момента разтърсват страната и политическия елит, ще повлияят по някакъв начин на изборите?
– Скандалите са, ако се върна към периода на прехода, вече 30-годишни. Избухват различни скандали, а наказани няма. Има само уволнени. Това не помага и не стига. Това е само началото. Един от ромската общност, ако открадне пране от въжето на някого, ще го осъдят и ще лежи поне една година. Един, който краде десетки милиони, има достатъчно пари за полиция, правосъдие и прокуратура. Този модел трябва да се промени много. Видяли сме и други времена, но се надяваме да видим и едни по-хубави. Препоръчвам на всички евродепутати да заминем с две неща в Брюксел – снимки на нашите деца и внучета и джобното издание на тефтерчето на Левски. Предлагам на края на всеки месец да обявяваме доходите, приходите и разходите си. И ако има остатък, да го дадем за някаква благородна кауза. 
Никол ИВАНОВА, БЛИЦ
 
купуването и продаването на гласове е престъпление

Pin It on Pinterest