Приветстваме готовността и подкрепата на САЩ да са партньор в Инициативата „Три морета“

Позиция на ПП „Републиканци за България“ по повод Резолюция № 672 на Конгреса на САЩ изразяваща подкрепа за Инициативата „Три морета“

Политическа партия „Републиканци за България“ приветства приетата на 18 ноември 2020 г. от Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Резолюция, изразяваща подкрепа за Инициативата „Три морета“[1]. Резолюцията е внесена от четиридесет и трима конгресмени от Демократическата и Републиканската партии на САЩ.

Републиканци за България изразяваме пълно съгласие с изложените в Резолюцията факти и обстоятелства, а именно:

  • Транспортните и енергийните инфраструктурни дефицити в региона са тежко наследство от времената на Съветския съюз и поставят държавите и народите от региона в прекалено голяма зависимост от Русия по отношение на енергийните доставки и икономическото развитие.
  • Русия се стреми да подкопае демократичните институции и свободата в Европа чрез хибридни средства, включително чрез използване на енергийните ресурси като инструмент за принуда. Руските газопроводи, като „Северен поток 2“ и „Турски поток“, са политически по същество проекти, имащи за цел подкопаването на енергийната сигурност на Европа.
  • Диверсификацията на енергийните източници и трасета за доставка, включително разработването на възобновяеми енергийни източници и технологии, са от решаващо значение за засилване на енергийната сигурност на региона.
  • Насърчават се държавите-членки на Инициативата да предприемат действия за съвместно финансиране на енергийни, инфраструктурни, комуникационни и дигитални проекти в Централна и Източна Европа. Да бъде разширена визията за регионална свързаност със страни извън Европейския съюз – Украйна, Молдова и държавите от Западните Балкани.

Ние от Републиканци за България приветстваме обещаната от Съединените щати подкрепа и готовност да бъдат надежден партньор в Инициативата. Именно в такъв аспект разглеждаме и поетия през м. февруари 2020 г. ангажимент от държавния секретар Майк Помпео за финансиране от САЩ на Инвестиционния фонд на Инициативата в размер до 1 млрд. долара с цел насърчаване на енергийната сигурност и икономическия растеж на страните-членки. Американската подкрепа е важен инструмент за засилване на  автономията в областта на енергетиката, инфраструктурата и дигиталните комуникации чрез осигуряване на подкрепа за колективно финансиране на нови инфраструктурни проекти за свързване между регионите на Адриатическо, Балтийско и Черно море.

Политическа партия „Републиканци за България“ разглежда Инициативата „Три морета“ като незаобиколим фактор за постигане на енергийната устойчивост и инфраструктурната свързаност в Централна и Източна Европа. Ние сме за силно и отговорно сътрудничество в Инициативата „Три морета“, защото знаем, че това е пътят към изграждане на обединена, сигурна, просперираща и свободна Европа!

Заедно сме по-силни!

Pin It on Pinterest