Президентът Макрон ще представи приоритетите на Френското председателство на Съвета на ЕС

В сряда евродепутатите ще обсъдят с френския президент Еманюел Макрон политическата стратегия и целите на шестмесечното председателство на Съвета на ЕС от Франция.

Президентът Макрон ще направи обръщение към пленарната зала в 12.30 ч. (българско време), последвано от изказвания на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и лидерите на политическите групи в Парламента. Мотото на Френското председателство е „Възстановяване, сила и чувство за принадлежност“, за да се подчертае, че за да се преборим със здравната криза, възхода на агресивните чуждестранни сили и климатичните смущения, най-добрият отговор е европейският отговор.

Що се отнася до законодателството на ЕС, Франция планира да даде приоритет на преговорите по новите закони за цифровите услуги и пазарите, създаването на система за адаптиране на цените на въглеродните емисии по границите на ЕС и по общите правила за минималните заплати. Очаква се Конференцията за бъдещето на Европа да представи предложенията си по време на семестъра на Френското председателство през първата половина на 2022 г.

Pin It on Pinterest