Права на пътниците, използващи железопътен транспорт: повече помощ за блокираните пътници

Евродепутатите ще приемат нови правила, осигуряващи по-добра защита и помощ на пътуващите с влак, които се сблъскват със закъснения, отмяна на полети или дискриминация.

Парламентът ще обсъди в сряда и ще гласува в четвъртък преработените правила за правата на пътниците в железопътния транспорт, които бяха договорени между Парламента и Съвета на ЕС през октомври 2020 г. Правилата трябва да гарантират пренасочване и да помагат на пътниците при закъснения и отмяна на влакове, да подобрят достъпа и помощта за хората с намалена подвижност и да спомогнат за създаването на повече специални места за велосипеди.

Ако закъснението е повече от 60 минути, пътниците могат да изберат дали да им бъде възстановена изцяло стойността на билета, да продължат пътуването си или да бъдат пренасочени при подобни условия, но без допълнителни разходи. Освен това те трябва да могат да пътуват в същата класа, в която е бил първоначалният им билет. Ако е необходимо, трябва да бъдат осигурени храна и освежителни напитки и да бъдат възстановени разходите за настаняване.

Пътниците с намалена подвижност ще разполагат с по-голяма гъвкавост при организирането на пътуването, тъй като ще бъдат задължени да уведомят оператора за плановете си за пътуване 24 часа по-рано (съгласно настоящите правила те трябва да уведомят оператора 48 часа по-рано).

Pin It on Pinterest