ПП „Републиканци за България“-Кюстендил поднесе венец по случай 143 години от Освобождението на града

Днес се навършват 143 години от Освобождението на град Кюстендил. По този повод областният координатор на ПП „Републиканци за България“- Кюстендил инж. Иво Чивийски, членът на Контролния съвет инж. Христо Христов и симпатизанти на партията поднесоха венец пред паметника на Ильо Войвода.

На 29 януари 1878 година безстрашните действия на руския ескадрон, сформиран за окончателното освобождение на града, навлиза на територията му, а местните турски войскови части са обърнати в паническо бягство. Пленени са 80 турски войници, турското бойно знаме, складовете с амунициите, оръжие и храни.

Отрядът на Симо Соколов, заедно с четата на Ильо Войвода и дузина смели кюстендилци прогонват противника и поставят началото на свободен и независим Кюстендил.

Неизмерима е признателността ни днес и свеждаме глави пред героичия им подвиг, нека е вечната паметта им!

След Освобождението Кюстендил се превръща в първи, основен и преден пост от границите на Княжество България и Царство България за освобождение от османска власт на Македония, както и в борбата за национално обединение.

Републиканци за България – Кюстендил отправяме призив към хората да си спомнят за героичните дела на нашите предци, да бъдат по-обединени,  отговорни и да дадем тласък за развитието на Кюстендилския регион.

Честит празник на жителите на Кюстендил!

Pin It on Pinterest