Политика

ПП-ДБ внесе законопроект за прилагането на международни ограничителни мерки

„Продължаваме промяната – Демократична България“ внесе в Народното събрание законопроект, който да направи възможно прилагането в България на международни ограничителни мерки. 

Проектът има за цел да уреди приемането и прилагането на международните ограничителни мерки в България, както и процедурата за подаване на предложения за включване на субекти в санкционния списък, съгласно съответния регламент на Европейския съюз, спрямо които следва да се прилагат ограничителни мерки.

“Законодателната инициатива е силно закъсняла, особено с оглед продължаваща война на Русия в Украйна. Международни санкционни мерки в този смисъл са налице от 2014 г., като в отговор на неспиращата агресия на Русия се приемат нови и нови ограничителни мерки. За да може България да изпълни задълженията си по прилагане на тези международни ограничителни мерки следва да бъде прието нарочно законодателство”, се казва в мотивите на вносителите Надежда Йорданова, Ивайло Мирчев и група депутати от ПП-ДБ.

Законопроектът ясно очертава границите и принципите за прилагане, като се гарантира пропорционалността на наложените санкции. Уредени са правомощията на компетентните органи, както и кръгът на задължените лица. Предвиден е ред за обжалване, което гарантира правото на защита на засегнатите субекти. 

Урежда се също така въпросът как България да играе активна роля при определяне на допълнителни ограничителни мерки в рамките на международните органи, както и включването на лица в санкционните списъци. 

В законопроекта се предлага и поддържане на публичен списък на санкционираните лица на интернет страницата на Министерството на външните работа с цел гарантиране на правата на трети лица.   

“Законопроектът си поставя за цел да представи ясен и структуриран подход при уреждане на обществените отношения с цел публичност и избягване на съмнения при налагане на ограничителни мерки”, се казва още в мотивите. 

Работата по проектозакона започна още през лятото на миналата година, като поводът беше липсата на синхрон между българското и международното законодателства по прилагането на санкции и ограничения по отношение на  руския санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“ край Варна.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest