ПП АБВ с въпроси по случая с уволненията в Българска банка за развитие

Премиерът нареди директорът на ББР да бъде отстранен, при все, че ръководството на държавната банка спази популистките решения на Народното събрание и послушно дари заплатите си.

Това е впечатляващо циничен скандал на фона на над 60 000 български граждани, които се регистрираха на борсата за безработни и на десетките хиляди малки фирми, които въпреки честната си дейност, се борят с фалита.

Не звучи добре“, призна Томислав Дончев.

Възмутен съм от това, което направи ББР“, заяви Борисов. И с право. Тази констатация обаче е силно закъсняла и е факт едва след като скандалът излезе „на светло“. От години банката се управлява като прасенце-касичка. Настояваме ресорният министър на финансите да понесе своята персонална отговорност за това, че не е оказал необходимия контрол и с бездействието си (или съдействието си) е допуснал всички ние, българските данъкоплатци, да бъдем системно ощетявани.

По-интересното е какво следва оттук насетне и след като премиерът най-накрая се възмути от действията на дългогодишния си кадър, да очакваме ли г-н Мавродиев да заеме друга синекурна длъжност? Както и защо премиерът не поиска това отстраняване преди да бъдат раздадени десетки милиони лева на фирми със съмнителна репутация – въпросите са реторични.

Не са формални обаче следните 2 конкретни въпроса, на които от ПП АБВ настояваме г-н Борисов да даде категоричен отговор :

  1. Компанията „С.Г. Груп“ ООД от кои банки е изкупувала лоши кредити и на кои фирми?
  2. Дали тази банка с лоши кредити е изпратила свой бивш директор с инициали Ж.Т. в ББР? Ако да, как би опредилил г-н Борисов тази рокада:

а) „танто за кукуриго“

б) съучастие в покупко-продажбата

Сега е моментът главният прокурор да се самосезира!

Pin It on Pinterest