ПП АБВ предупреждава за тежки социални и икономически последици, вследствие на заявените от правителството икономически планове

В свое експертно становище ПП АБВ даде оценка на предложения от правителството пакет икономически мерки.

В оценката си партията отчита серия от негативи в начина, по който държавното ръководство се справя в критичната ситуация в икономически план.

Като положителна страна АБВ отчита наличието на план за действие, както и заявените от правителството мерки в помощ на бизнеса.

Сред недостатъците обаче партията посочва поредица от грешни ходове от страна на управляващите, като видимото закъснение на взети мерки в ситуация на пандемия, липсата на яснота за причинно-следствените връзки от действия в контекста, ръста на отпуснатите средства и техния произход, както и планираното им разпределение в отделните социални групи в България, като например, хората на свободна професия, завръщащи се от чужбина, незаписани в Бюрото по труда – близо 1 милион български граждани, които, според плановете на правителството, не могат да разчитат на държавна подкрепа. Сред недостатъците, които ПП АБВ посочва бавните, тромави и сложни механизми на отпускането на планираните средства, липсата на прозрачност за тяхното разходване, грешно подбрани сектори, към които е насочена помощта и др.  Несериозно е правителството да не може да прогнозира развитието на икономическите процеси, дори с варианти заради кризата. Това показва некомпетентност, слабост и неувереност, се казва още в документа.

В  становището си по правителствените икономически мерки в ситуация на криза ПП АБВ настоява за разработване на прогнози, програми и мерки в зависимост от продължителността на икономическата блокада, както и строго спазване на способността на държавата да поддържа валутния борд при фиксирания сега курс.

„От ПП АБВ настояваме за активно управление на кризата. Избраната от правителството тактика на максимално изчакване ще доведе до тежки социални и икономически последици и много по-скъпо и бавно възстановяване. Отговорността за некомпетентните и неубедителни действия е изцяло на правителството на ГЕРБ и ОП, но те ще нанесат щети, които цялото общество ще плаща дълго време. Ако не могат да управляват в тази ситуация – нека се дръпнат и да отстъпят на консенсусно правителство и програма, които да изведат България от кризата“, се казва още в документа.

ВИЖТЕ ПЪЛНИЯ ДОКУМЕНТ ТУК

Pin It on Pinterest