ПП АБВ осъди изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“ заради крита информация от обществен интерес

Осъдихме изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“ и ако остане на поста си, значи криенето на информация е осъзната необходимост. Това съобщи пред медиите председателят на ПП АБВ Румен Петков.

Той обясни, че Административен съд – София-град излезе с Решение по Жалбата на ПП АБВ срещу отказ за предоставяне на информация по ЗДОИ от страна на АЕЦ „Козлодуй“. В заявлението по ЗДОИ бяха повдигнати 12 въпроса около посещението на американския посланик в АЕЦ „Козлодуй“ – до изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“, с копие до Министерството на енергетиката и ДАНС. Информация от АЕЦ „Козлодуй“ бе отказана и това е причината за отправяне на въпроса към Административния съд.

„Въпросите, на които бих искал да спра вашето внимание, са много важни от гледна точка на обща ситуация и действията на институциите. На първо място ще представим пред вас решението на Софийския административен съд, с което осъдихме изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“ срещу отказа му да ни предостави информация по Закона за достъпа до обществена информация. Решението на съда е повече от ясно и категорично и разпорежда на директора на „Козлодуй“ във всичките 12 пункта, по които ние сме поставили ясни искания за информация, да бъдат удовлетворени нашите искания. Нещо повече, в решението на съда прозира неграмотността и омразата към обществото на директора на „Козлодуй“. Съдът казва, че АЕЦ „Козлодуй“ е задължен субект, тъй като е дъщерно дружество на БЕХ, чийто едноличен собственик на капитала е българската държава. Нещо, което ние ясно сме разписали в мотивите за нашето искане. Директорът на „Козлодуй“ ни отговори, че те не са обект по смисъла на Закона за достъп до обществена информация, което е много ярка демонстрация или на неграмотност, некомпетентност, или на непочтеност към обществото. По-нататък съдът казва, че е правото на гражданите да изискват информация от държавен орган или учреждение, който представлява за тях, законен интерес. Директорът на „Козлодуй“ посяга върху това право, правото на българските граждани, чрез нас ПП АБВ, да поискат информация, която е изключително важно. По-нататък в случая исканата информация е свързана с обществения живот в страната и ще даде възможност гражданите да си съставят собствено мнение за дейността на задължения субект. Видимо, директорът на „Козлодуй“ се страхува, че е извършил престъпление. Ако след тази позиция на съда директорът на „Козлодуй“ остане на поста си, това означава, че за министъра на енергетиката, за БЕХ и на първо място, за Борисов, да се крие информация от обществото, е осъзната необходимост. Тези престъпления на ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ няма как да останат ненаказани. Те рано или късно ще влязат в затвора. Трябва да е съвършено ясно, че ако тези хора останат на заеманите от тях длъжности, това означава съучастие на Борисов и на министъра на енергетиката„, каза още Петков.

По думите му, по същия казус с нахлуването на посланик Мустафа в атомната централа в „Козлодуй“ министърът на енергетиката е информирала съвсем честно, че е научила предния ден по телефона за такова посещение.

„Това е отношението на САЩ към нашето правителство, което се видя и от позицията на двамата сенатори. Невиждана, нечувана корупция, която не може да остави без последствия отношенията между двете държави, но министърът на енергетиката е длъжен да вземе мерки в случая, защото е факт стремежът да се укрие информация. Нещо повече, седмица, след участието, присъствието, нахлуването на посланик Мустафа в „Козлодуй“, беше уволнен шефа на регулатора г-н Лъчезар Костов, на Агенцията за ядрено регулиране. Ще трябва тази шайка безбъдници от „Козлодуй“ да кажат поставен ли е въпроса за ролята на регулатора при евентуални схеми за налагане на ядрено гориво в централата в „Козлодуй“, без то да отговаря на критериите и изискванията, да е по-нискокачествено от това, с което сега работи централата в „Козлодуй“ и да е по-скъпо“, попита още Петков. По думите му, ако е воден такъв разговор, обществото трябва да знае и че някой е поел такъв ангажимент.

Петков коментира и програмата на ГЕРБ и изтъкна, че в раздела за енергетиката се обещава, че ще бъде направено хранилище за отработено ядрено гориво.

„Искам да знам къде ще бъде този склад и правен ли е референдум на територията на мястото, където ще бъде склада. Складът, ако е в мазата на този, който трябва да влезе в затвора – шефа на „Козлодуй“ също приемливо. Но ако е някъде, където има риск да си тровим децата, това трябва да стане след референдум. Сега отработеното ядрено гориво го връщаме вън от страната. Кой и защо поема такива ангажименти при положение, че можем да си гарантираме екологичната сигурност и чистота. Очевидно е, че ГЕРБ ги поема ангажиментите. Те така си купуват политическо спокойствие. Ние искаме сигурност за енергетиката, сигурност за ядрената енергетика и приемливи цени за най-бедстващия гражданин на Европа. 31 % от българските граждани живеят в енергийна мизерия“, допълни още Петков.

По думите му седмица преди посещението на посланика в „Козлодуй“ е била разпусната комисия, на която се е възлагало да направи анализ на потенциала и перспективата на изграждането на 7-ми блок на „Козлодуй.

„След като се разпусна тази комисия, това беше възложено на ръководството на „Козлодуй“. Хората, вместо да са в затвора, където им е мястото, те ще решават стратегически въпроси, които първо, са некомпетентни и неграмотни. Второ, те са в зависимост и то зависимости, които са в тотално противопоставяне на националния и обществен интерес на страната“, подчерта още Петков.

Румен Петков засегна и въпроса за възможността да се злоупотребява финансово в контекста на коронакризата.

„Правителството най-безсрамно, разбира се, Костадин Ангелов на първо място, крадат от здравето и смъртта на българина. На 25 февруари на сайта на Министерството на здравеопазването е обявена поръчка с цел осигуряване безопасността на изборния процес в условията на извънредна епидемиологична обстановка. Защо на 25 февруари? Никой не може да даде разумен отговор. Нещо по-лошо, поръчката се обявява в последния момент, без процедура по Закона за обществените поръчки. Тези хора нямат никакъв свян“, каза още Петков. Той попита как така ще има извънреден характер такава поръчка, когато всички знаят кога ще бъдат изборите, тъй като са редовни.

„Ако някой е искал да купи дезинфектанти, ръкавици, скафандри, кое е извънредното в случая. Не можа ли да се организира по Закона за обществените поръчки или пак трябва да грабят. Питаме коя е фирмата, която е подписала договор за доставка с Министерството на здравеопазването на гореописаната поръчка, каква е единичната цена, без ДДС, която ще заплатим ние с вашата аудитория за всеки един от артикулите„, каза още Петков. Той заяви, че АБВ има основания да счита, че поръчката с материалите не е била доставена. „Понеже има конкретен адрес, на който следва да са били доставени, ние ще предприемем съответните мерки да проучим и от по-адекватен източник, а не от такива жалки типове кога и как, ако въобще е изпълнена поръчката. Това са два документа, които ще качим на нашия сайт, защото обществото трябва да знае какви груби и извратеняшки подходи ползват управляващите, за да продължават да грабят и то по най-грозния начин в една много тежка, внушавана от тях обстановка на страх у обществото, ситуация и разбира се, голямата ни победа, осъждането на директора на АЕЦ „Козлодуй““, каза още Петков.

Ще качим на сайта и сигнал до ЦИК, в който ги информираме за грубо нарушение на Изборния кодекс и то от председателя на ВМРО Красимир Каракачанов. Това, че той е нарушил закона, не изненадва никого, притеснителното е, че ЦИК не реагира, защото Каракачанов и компания всъщност опорочиха думата патриотизъм. Те показаха, че продажбата на паспорти и грабежа от ограда е нещо, което може да осмисля патриотичния им напън да участват в парламента и във властта.

Ще настояваме ръководството на МВР да контролира и създаде всички условия нашите сънародници, съграждани, които са получили български документи за самоличност в съседната страна Северна Македония, да могат да участват в изборите. Имаме сериозни основания да считаме, че на голяма част от тях паспортите им бяха продадени. Продължаваме да нямаме отговор като общество какво стана с тези 20 души, които бяха арестувани преди повече от 3 години  за това, че са продавали паспорти. Този въпрос само нас от АБВ, два френски и един немски вестника ли притеснява или се мотае в главата на някои от прокурорите, които тогава шумно и бурно участваха в арестите. Да е ясно. Във всеки един паспорт, през външна граница, трябва да е отбелязано, часът на влизане и на излизане от страната. Да се не окаже после, че освен погребаните ни близки и познати в гласуването са участвали маса народ, които не са били в България. Говоря основно за регионите Перник, Кюстендил Благоевград“, каза още Петков. 

Лидерът на АБВ коментира и въпроса за бъдещи коалиции. „Нашето разбиране е, че в следващия парламент трябва да се реализират политики. Има политически послания и ангажименти, които сега се поемат от някои политически партии, които правят абсурден разговора, не партниране, не коалиция. Например на един от приоритетни ангажименти на БСП е да узакони проституцията. По този въпрос няма как да се партнира. То е абсурдно, то е унизително. Единият аргумент е, че така и така си има проституцията, да я узаконим. По тази логика може да стигнем до убийствата. Така и така ги има – какво пък толкова“, каза още Румен Петков.

По думите му втория аргумент на БСП е увеличаването на приходите в държавния бюджет. „Ако узаконим купуването на гласове, парите ще бъдат много повече. Някои партии разполагат с по 1 млн. долара, представяте ли си като разгърнат“, каза още Петков. „Третият е умилителен, че ще ги имаме на списък и ще може да се грижим за тях. Да искаш да узакониш продаването на човешка плът в 21 век“, коментира Петков.

Според него това се заобикаля от обществото. „Не знам дали, щото пандемия, страх. Този път чували нямаше, но че ще се мре е ясно. Тези мутрите – на Мая хората, фаворизират книжка за деца между 3 и 6-годишна възраст, в която промиването на детския мозък е, че еднополовият брак е нещо чудесно. АБВ в следващия парламент ще забрани такава литература за деца. Ние сме гарантите за правата на различните, но на първо място искаме да сме гарант за правата на нашите деца. Те трябва да растат в нормална среда“, допълни още Петков.

„Да е ясно, във всеки един паспорт, през външна граница, трябва да е отбелязан часът на влизане и на излизане от страната. Да се не окаже после, че освен погребаните ни близки и познати ,в гласуването са участвали маса народ, които не са били в България. Говоря за регионите Перник, Кюстендил и Благоевград.

купуването и подаването на гласове е престъпление

Pin It on Pinterest