ПП АБВ определи резултата от вота като провал и очерта действията си в краткосрочен план

За нас, като политическа партия, резултатът от изборите е провал и не съответства на нашите очаквания. Така пред медиите председателят на ПП АБВ Румен Петков коментира резултата от парламентарния вот.

„Ние направихме интелигентна кампания, в която говорихме за политики и решения. Ние сме единствената формация, която носи гаранция за нормалния живот и работещи институции“.

Резултата за левицата, като цяло, Петков определи като катастрофален, при цялата размитост на понятията ляво-дясно. Той припомни, че в продължение на повече от година АБВ предлага широко ляво центристко формирование – предложение, което не срещна положителен отговор.

Румен Петков подчерта необходимостта от незабавна оставка на ЦИК, която е водеща причина за изборния хаос и в поставянето под съмнение на изборния резултат.

„ЦИК пое да се занимава с доставката на машините, решението кои да са те. Същата ЦИК, която има унищожителен доклад за тези машини, с които правихме изборите до протоколите. Втората причина е формална. В този състав на ЦИК има представители на политически партии, които вече не съществуват. Искаме незабавни промени в изборната нормативна уредба, които да гарантират машинно гласуване и да не допускат дублирането с хартиено гласувани. Смаяни сме от направеното от представители на правителството и от политици с претенции за носители на новото. Първата стъпка е 100% машинно гласуване и незабавни мерки по въвеждане на електронното гласуване. Всичко останало е обслужване на интересите на Борисов и на шайката около него“.

Румен Петков заяви, че България се нуждае от нов ляв алианс, нов ляв субект в политическото пространство, което няма своето представително изражение в момента.

„В следващото Народно събрание няма отчетливо виждане на лява политика. Необходим е диалог в ляво центристкото пространство. Направихме добра и модерна кампания. Предложихме на доц. Мангъров да продължим съвместната си работа. Кампанията показа, че сме единствените, които имат доблестта да се изправят пред обществото за нормален живот и работещи институции“.

ПП АБВ настоява за незабавното разпускане на НОЩ заради липсата на всякакви аргументи в действията от страна на Щаба.

Румен Петков настоя при структурирането на подобно ново звено в него да намерят място инфекционисти и епидемиолози. Той е категоричен, че при структуриране на нова такава оперативна единица е необходимо включването и на доц. Атанас Мангъров в нея – акт, който ще свидетелства, че се залага на професионализма. „Убедени сме, че човек с неговата професионална чест ще бъде изключително полезен при намирането на решения в настоящата ситуация“, подчерта Петков.

В коментар за офертите на Бойко Борисов към останалите политически сили, Петков коментира, че Борисов е токсичен и никой няма да рискува днешния си политически ден.

„Трите оферти на Борисов са абсурдни. Правителството на ГЕРБ е абсурдно. Втората му идея да даде 10 души на „Има такъв народ“ – това е отношението на Борисов към парламентаризма. Какво означава, че ще даде 10 души? Кой ще организира кастинга за тези 10 души? Това е абсурдно. Третото е ВНС – какво ще прави то? Ще променя конституционното устройство? Ако се тръгва на дебат, ще отстоим с аргументи, че полупрезидентската република е решението за България“, коментира Петков и добави, че липсват ясно формулирани цели и задачи за едно Велико Народно събрание.

Pin It on Pinterest