ПП АБВ изпрати писмо до МС и министъра на енергетиката с настояване ядрената енергетика да бъде включена в Зелената сделка на ЕС

ПП АБВ винаги е имала много активна роля в развитието на енергетиката в България и в частност на ядрената енергетика.

Ние сме първите, които започнахме големия диалог за това по какъв начин ще рефлектира зелената сделка на ЕК върху енергетиката и икономиката. През февруари направихме огромен международен форум, на който експерти дадоха своето виждане за начина, по който трябва да протече това развитие. В момента България и Европа са изправени на енергиен кръстопът. Изключително важно е какви стъпки ще бъдат предприети. В областта на ядрената енергетика всяка стъпка, която предприемаме днес, ще има отзвук за следващите 50 години за живота на нашите деца и внуци.

България от десетилетия е част от ядрения клуб и натрупания опит не трябва да се пропилява. Към настоящия момент енергията от ядрената ни централа е тази с най-ниска цена в енергийния микс. Ето защо тя може да е силен инструмент за възстановяване на родната икономика, като осигури енергия на достъпна цена, спомогне за увеличаване на добавената стойност на енергийно интензивната родна икономика и стимулира икономическото възстановяване и запазването на работните места.

Опасяваме се, че ако ядрената енергия продължава да не бъде част от Зелената сделка, ще се затрудни възстановяването на икономиката, ще се оскъпи процесът на преструктуриране на енергетиката и икономиката и ще възникнат основателните въпроси относно справедливост, безпристрастност и експертност.

Ето защо апелираме към правителството да отправи писмено искане към Европейската комисия ядрената енергия да бъде включена в Зелената сделка на ЕС.

Pin It on Pinterest