ПП АБВ инициира протест срещу корупцията в управлението, под надслов „ЕС, ОТВОРИ СИ ОЧИТЕ ЗА ШКАФЧЕТО“

Десетки граждани се събраха на митинг-протест, иницииран от ПП АБВ, насочен срещу корупцията в управлението, под надслов „ЕС, ОТВОРИ СИ ОЧИТЕ ЗА ШКАФЧЕТО“.

Протестът се проведе пред сградата на Представителството на Европейската комисия в България.

Христо Колев, председател на АБВ-София:

Мълчанието на институциите е скандално и неприемливо. Ние не сме съгласни с него. Заявяваме, че ще се борим до край. Искаме си държавата обратно, искаме си България на гражданите. Ние от АБВ организирахме този протест срещу корупцията, защото повече не може така. Корупцията разяжда държавността. Корупцията разяжда обществото и съсипва природата. Последният пример е от съвсем скоро. В белия дроб на София – планина Витоша, се извършва грандиозна сеч и строителство на частен имот. Разрешението за строеж е разписано лично от главния архитект на столицата. Сами можете да си направите сметка къде води логиката. Логиката е с корупционен елемент. Корупцията по всичките етажи съсипа Черноморието и държавата.

България е на първо място по смъртност в Европа и на последно по доходи. Искам да ви припомня един случай от близкото минало, когато се продаваха български паспорти. Тогава Европа беше сочена с пръст от целия свят. България, за съжаление, е на първо място по смъртност в Европа и на последно място по доходи. Успоредно с тези неоспорими факти правителството реши и даде милиарди за закупуването на самолети, които не се знае кога ще бъдат направени и доставени, заводът го няма.

Ангел Джамбазки е единственият евродепутат, позволил си да урони престижа и достойнството на гражданите и да застраши техния живот. Неговото поведение е арогантно и нагло и говори за едно нещо – за самозабрава. Ние от АБВ ще входираме писмо до прокуратурата с искане тя да изиска от Европейския парламент сваляне на неговия имунитет и да образува наказателно производство. Писмо, в което ще настояваме да бъде създадена парламентарна анкетна комисия. Комисия, която да разследва снимките от резиденция „Бояна“, на които много ясно се вижда нощното шкафче на премиера, в което има милион евро и златни кюлчета. Същото такова настояване ще бъде изпратено и до Европейската комисия.

Любомира Ганчева, зам.-председател на ПП АБВ:

Нашата енергетика е поставена на колене от едни некадърни, некомпетентни, но безкрайно нагли и корумпирани хора. Управлението на премиера Бойко Борисов води до това за едни да има пари, а за други – само по-високи разходи. Нека всички ние тук да попитаме представителите на европейските институции защо си затварят очите пред съсипването на българската енергетика. Ние от АБВ системно през последните години се борим срещу всеки опит за заграбване на нашите пари и чрез енергетиката, включително. Няма начин, по който това да се случи без протести, без оставка на тези нагли хора, които ни управляват вече повече от десет години. За тях не важат закони, за тях не важат правила. Някой от вас тук усети ли нещо от намалението на цената на природния газ през март месец. А имате ли по-високи сметки за ток и за парно? Ето това е управлението на Борисов в енергетиката. Пари за едни, които са близки до него, пари за шкафчета, а за всички нас – по-високи разходи.

Държавата ни е превърната в минно поле от некадърност и некомпетентност. „Още през лятото имаше един взрив на газопровод. Ние от АБВ поискахме отговор от институциите защо не взимат никакви мерки. Септември през есента двама души бяха ранени край Плевен. Сега зимата къде ще има взрив? Превърнаха ни в минно поле от некадърност и некомпетентност и си затварят очите. Осъдихме ги в съда да ни дадат информация и все още чакаме вече цяла седмица. Мръсници и наглеци. Мутри, вън. Подавайте оставка и си тръгвайте, защото съсипахте всичко. За вас всичко е само пари и престъпления, а европейските институции не ни защитават нас, защитават онзи в „Бояна“, защитават всички, които ошушкаха българската енергетика и прокуратурата им помага.

Ако европейските институции мълчат, то те подкрепят това гражданите да плащат за последствията от управлението на държавата. На някой от вас за последните две години увеличиха ли се два пъти доходите? За близките до властта се увеличават по две парите, които се дават за строеж на един газопровод. Питахме главния прокурор как така се увеличават разходите. Той каза „Всичко е точно, не ме занимавайте“. Ето защо тези хора трябва да си тръгнат веднага, на часа. Ние вече не можем да плащаме за техните мизерии. Ако европейските институции си мълчат, те ги подкрепят.

Д-р Пламена Заячка, лидер на АБВ-Младежи:

България не е най-корумпираната държава, управляващите на България са най-корумпираните. Солидарността от страна на европейските лидери се проявява само към управляващите в България, а не към българските граждани. Днес сме тук, пред тази сграда, която се явява Представителството на Европейската комисия в България. Тук сме, за да отправим едно послание към Европейския съюз. Тази година станаха 70 години от Европейския съюз. Мина под мотото „70 години солидарност“. Не за тази солидарност говореше Робер Шуман в своята декларация. Той каза, че Европа ще бъде изградена, но не веднага, а по малко, и на първо място чрез солидарност. За съжаление, в момента виждаме, че европейските лидери проявяват солидарност, но не към българските граждани, а към българските управляващи.

Европейския съюз има механизми и начини, по които да реагира срещу корупцията. Ние виждаме как всеки ден все повече българи обедняват, все повече шкафчета се пълнят и това се вижда от Европейския съюз. Европейския съюз има как да реагира. България не е най-корумпираната държава, управляващите на България са най-корумпираните. Стига вече са потъпквали името на нашата родина с долните си действия. Европейския съюз има механизми. Може да вземе думата на държава-членка, Съвета може да го направи. Не на държавата, а на представителя на държавата зависи от формата на управление. Въпросът е дали Европейският съюз ще го направи, или ще продължава да бъде солидарен с корупцията в България и с управляващите в България.

Румен Петков, председател на ПП АБВ:

Когато кажеш Бойко Борисов, се сещаш за зависимости, за некадърност и за корупция. Зависимости от вътрешни и външни фактори. С нашите пари той си плати такса „спокойствие“. Премиерът Бойко Борисов плаща на хората, от които е зависим, с парите на гражданите. 3 милиарда за едни самолети, които нямат завод за тяхното производство. Той с нашите пари иска да си купи военна техника, каквато можем да произведем в България. С нашите пари плаща на тези, от които е зависим в България. Некадърие, което е пряко обвързано със зависимостта. Това са годините, в които беше нанесен най-тежкият удар върху военно-промишления комплекс на нашата страна. Военно-промишлен комплекс със слава и авторитет на всички континенти. Военно-промишлен комплекс, който беше сред основните приходи в бюджета на Република България. Полиция влиза в държавната фирма „Кинтекс“, съсипан беше Сопот. Колко пъти полиция трябваше да влезе в „Арсенал“, само за да угоди Борисов в чужди интереси? Това доведе до загуба на пазари, до загуба на работни места, до загуба на пари, с които да осигурим по-добър живот на българите.

България е загубила своята хранителна независимост и е излязла от списъка с големите туристически дестинации. България стана хранително зависима държава. За да изхранваме нашето население, са ни необходими около 600 хиляди тона месо, а последните няколко години ние не произвеждаме повече от 150 хиляди,. В резултат на това тровим населението с внос на хранителни продукти със съмнителна стойност. България излезе от списъка на големите туристически дестинации заради абсолютното некадърност, пошлост и неспособност на правителството да пропагандира славните български курорти. България влезе в съзнанието на Европа и на света с шкафчето на министър-председателя, в което имаше милион евра и кюлчета злато.

Оставката на главния прокурор и правителството е единствения начин младият българин да създаде семейство в България. Когато сме искали оставката на главния прокурор, ние сме единствените, които казахме петте мотива. Абсолютен отказ да бъде разследвана корупцията на министър-председателя, защото главния прокурор му сложи чадър и му даде възможност да скрие и парите, и кюлчетата със злато. Това попречи на българина да види лика на министър-председател на кюлчета със злато. Аз съм смаян от това, че редица парламентарни и извънпарламентарни политически сили някак си се опитват да загърбят въпроса с това шкафче с един милион евро и няколко кюлчета злато. Нашият въпрос от АБВ към тях е: „Кога за последно разговаряхте с министър-председателят Борисов, на каква тема си говорихте, какво се спазарихте?“. Ако искаме да се вслушаме в гласа на разума – оставка веднага! Това е решението за почтения българин, за младия българин, който иска да създаде семейство и да живее в България.

Когато един от големите европейски лидери се държи като мафиот на супер клан, това предизвиква повече въпроси, отколкото може да ни даде спокойствие. Недопустимо е лидерът на Европейската народна партия да споделя с умиление, че Бойко Борисов му се бил изповядал. Така са се държали мафиотите от 30—те години на миналия век. Ако това е тази Европа, за която сме бленували всички, някъде е станала грешка. Тази грешка не е тук сред нас. Когато един от големите европейски лидери се държи като мафиот на супер клан, това предизвиква повече въпроси, отколкото може да ни даде спокойствие. На всеки от нашите европейски братя и сестри трябва да е ясно, че когато се среща с Борисов, той легитимира милион евро, откраднати от нас, а и откраднати от тях. Когато се среща с Борисов, той легитимира кюлчетата със злато. Когато каже „Не, с теб няма да се срещам“, това означава, че той проявява разбиране.

Оставката на премиера и главния прокурор е единствения начин България да запази авторитета си. Това е здравото за България решение, ако искаме да запазим авторитета си на 1300-годишна държава, която е дала на 300 милиона жители на нашата планета писменост, която се гордее със своето културно-историческо наследство, която е дала много на света и иска само достоен живот, а това означава мутрите вън.

Pin It on Pinterest