ПП АБВ готви законопроект за допълнение и изменение на Закона за здравето, който да гарантира доброволността на ваксинацията срещу COVID-19

По ЗДОИ партията ще изиска от Европейската комисия пълните текстове на договорите с компаниите производителки на ваксини

ПП АБВ ще подготви законопроект за допълнение и изменение на Закона за здравето, който да гарантира доброволността на ваксинацията срещу COVID-19, съобщи председателят на партията Румен Петков. Пред медиите той подчерта отново липсата на каквато и да е статистика, която да даде поне обща картина и оценка каква част от населението на България и Европа са се сблъскали с коронавируса и имат изграден имунитет.

„Няколко пъти поставяме въпроса, че в България не се предоставя информация и липсва анализ на новозаболелите хоспитализирани, които са вече ваксинирани. А това е очевиден елемент на манипулация на общественото мнение. Ние ще настояваме парламентът да задължи правителството и здравното министерство да се готви такава ежедневна справка.

ПП АБВ също се изиска по официален ред от Европейската комисия информация по ЗДОИ да бъде предоставен пълния текст на договорите с компаниите, които разработват и продават ваксините срещу COVID-19. Румен Петков посочи, че ключови текстове във въпросните договори са с ограничен достъп, което поставя под въпрос безопасността на тези медикаменти.  

„Това, което започва да се прокрадва, натискът върху учителите, лекарите, служителите на реда, въобще върху големи социални групи с изключителни отговорности да се ваксинират непременно, иначе ще бъде поставено под съмнение работното им място, е нещо изключително грозно. Нещо, което излиза извън рамките на демократичното устройство на една държава и общност, в която българският народ плати много, за да участва“.

Доц. Атанас Мангъров отново изрази съмнение в ефикасността на ваксините срещу COVID-19, както и към тяхната безопасност, особено когато става въпрос за тяхното прилагане върху бременни и деца – практика, която получава своята популярност на световно равнище. Той подчерта и отсъствието на ясен експертен аргумент ваксинирането да стане задължително условия при граждани от определени професионални съсловия, още повече, че няма връзка между процента ваксинирано население и процента новооткрити случаи..

„Интересен феномен е, че всички тези клинични изпитвания при деца и бременни жени бяха направени едва когато фирмите производители получиха разрешение за употреба и бяха освободени от отговорност за всички евентуални странични реакции на ваксините. Това даде един картбланш за един огромен експеримент с хора, които бяха убедени или прилъгани да се ваксинират. Това е правено преди 70 години, но под друга форма, при която не се е искало информирано съгласие. Това е нещо, което е изключително грозно и опасно. Това е напълно безотговорно“.

Столичният адвокат Милен Пенев коментира пред медиите факта, че договорите с фармацевтичните, одобрени за производство на ваксини срещу COVID-19 добиха публичност с голямо закъснение. Смущение обаче буди фактът, че  значителна част от текстовете в тях са заключени за публичен достъп на страницата на Европейската комисия, специално в частта за страничните ефекти и освобождаването от отговорност за това от фирмите производителки. Той подчерта, че отговорността се прехвърля изцяло върху отделните държави, които купуват медикаментите. Той представи пред медиите частите от договорите с компаниите, одобрени за производство на ваксини.

„При всички тези неясноти, които са свързани с ваксините, при пълната безотговорност на производителя, производителят някак не е убеден в тяхната безопасност. При всички тези факти, отговаря ли на правните принципи, справедливостта и морала тези ваксини да бъдат задължителни? Защо се подписва декларация от гражданите? Защото са експериментални“.

Pin It on Pinterest