Политика

Посещение на комисаря по вътрешните работи Илва Йохансон

На 18 април (четвъртък) европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон ще бъде на работно посещение в България.

Тя ще обсъди с българските власти ефекта от премахването на граничния контрол по въздушните и морските вътрешни граници на Шенген от 31 март насам, съществуващото и планираното засилено сътрудничество в областта на управлението на границите и миграцията, както и полицейското сътрудничество, което Европейската комисия ще продължи да подкрепя.

В София комисар Йохансон ще участва в тристранна среща с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов и заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи на Румъния Каталин Предою.

От 14:15 часа в Министерството на вътрешните работи тримата ще дадат изявления за медиите.

По време на визитата си Илва Йохансон ще посети летище София, за да се запознае с новата организация във връзка с присъединяването на България към Шенгенското пространство.

Комисията ще продължи да предоставя цялата необходима подкрепа на председателството на Съвета, за да се гарантира, че през 2024 г. може да бъде взето решение за премахване на контрола по вътрешните сухопътни граници. Това е отразено и в наскоро приетия доклад за състоянието на Шенген за 2024 г., в който се разглеждат постиженията, предизвикателствата и развитието в Шенгенското пространство през изминалата година.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest