Поправка „Манолова“, решена единодушно от ЦИК, опитва да спре явяването на Манолова на предстоящите избори

Председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова осъди остро решение на ЦИК № 1961-НС от 27 януари 2021 г., с което се пречи на явяването на изборите на формации като „Изправи се.БГ“, Демократична България, Отровното трио и др., защото не са партии.

Според решението на ЦИК коалициите, които ще се явят на парламентарните избори, трябва да носят задължително името на едната от партиите в коалицията. Това противоречи на член 128 от ИК, което дава възможност коалициите да имат различно име от това на партиите в нея, посочва Манолова. Досега така се регистрираха Обединените патриоти, Демократична България и др.

В решението се прилага автоматично текст, касаещ местните коалиции и се разчита това да остане незабелязано от формациите, които са извън статуквото, посочва тя.
По думите на „Манолова“ поправката се прави именно, за да не е възможно „Изправи се.БГ“ да е име на коалицията за бюлетината.

Решението е гласувано единодушно от представителите и на ГЕРБ, и на БСП, и на ДПС, и на „патриотите“, за да се спрат – чрез инженерни игри – политическите опоненти като „Изправи се.БГ“, Триото и ДБ, коментира Манолова скандалното решение.
Решението се обжалва днес от всички партии от мрежата на „Изправи се.БГ“, Движение 21 и др.

На основание чл. 58 от Изборния кодекс срокът за обжалване е до 30 януари в 21,13 ч. чрез ЦИК до Върховния административен съд.

Pin It on Pinterest