По инициатива и с подкрепата на депутата от ГЕРБ Станислав Стоянов обновиха столетно читалище във Велико Търново

По инициатива и с голяма подкрепа от страна на народния представител от ГЕРБ Станислав Стоянов във Велико Търново беше ремонтирано и обновено емблематичното читалище „Петко Р. Славейков”.

Културното средище, което се намира в старинния квартал „Варуша” беше в тежко състояние, покривът течеше, фасадата беше паднала на места и всичко това застрашаваше вътрешните помещения, в които е театралният салон и се съхраняват голям брой книги.

В Деня на народните будители читалището посрещна 100-годишния си юбилей грейнало с нова фасада и покривна конструкция, като сградата пази автентичната си архитектура и блясък.

Подех инициативата за ремонта на читалището миналата година, след като проведох разговори с читалищното настоятелство и разбрах за проблемите му, казва Стоянов, който е жител на квартала и е приел за своя кауза и реставрацията на местната църква „Св. св. Кирил и Методий”.

Първоначално народният представител осигурил фирма, която да направи количествено стойностна сметка за ремонта и се оказало, че са необходими над 25-26 000 лева. За да се осъществи начинанието депутатът получил и подкрепата на кмета на Велико Търново инж. Даниел Панов, като Общината се ангажирала с осигуряване на половината от средствата. Впоследствие обаче те нараснали на 36 000 лева, заради скрити повреди по конструкцията и фасадата, които също трябвало да бъдат оправени.

Стоянов увлякъл към каузата си и много съмишленици, които като него се включили с пари, строителни дейности, транспортни услуги и  др. С общи усилия и споделени отговорности те се заели с фасадата, а Общината поела ремонта на покрива. Отделно народният представител осигурил красивата табела на новата сграда, стойките за знамената, оградата и портата, фенерът и всички останали дейтайли, които допълнително накараха читалището да грейне с новата си премяна.

Надявам се нашият пример да стигне до колкото може повече хора. Ако дори в един човек събудим националното чувство за общност и благотворителност, ще бъде успех, каза народният представител Станислав Стоянов. Той призна, че у него светлината още в детството му са запалили историческите книги за славното ни минало, а чувството за съпричастност  и подпомагане на родолюбиви проекти са формирали ценностите на Ротари клуб – Велико Търново, в който членува 17 години.

По думите му това е начин да се отдаде заслуженото на всички онези будни и непреклонни търновци, които през 1920 година създават и поддържат огъня на просвещението и духовността в красивия великотърновски квартал.

След водосвета на тържеството на 1 ноември, в знак на благодарност от читалищното настоятелство връчиха грамоти на дарителите, а кметът Панов пожела все повече родолюбиви българи да обединяват усилията си в полза на обществени каузи.

Pin It on Pinterest