Политика

Пламена Заячка: Въвличането на България във войната трябва да спре незабавно

Незабавно спиране на въвличането на България във войната, прекратяване на военната помощ и преговори за мир, ревизия на „Зелената сделка“, която унищожава българската енергетика. Това са основните каузи, зад които застава „Левицата“ каза за „Гласове“ Пламена Заячка – водач на листата на „Левицата“ в 24-МИР София и кандидат за Европейския парламент.

Според нея Европейската комисия, водещите европейски страни и българското правителство, доброволно избраха ролята на младши партньор на САЩ, вместо воденето на самостоятелна европейска външна политика. Защото „евроатлантическите ценности“ не са равни на европейските ценности, а на англо-американските интереси. Европейската външна политика трябва да се основава преди всичко на дипломацията, на предотвратяването на конфликтите чрез диалог, на добросъседството. Ролята на второстепенен играч носи рискове Европа да бъде смачкана от големите противостоящи блокове. Против волята ни да бъдем въвлечени в конфликти и войни в разрив с нашия интерес.

– Най-важният въпрос сега е въпросът за ескалацията на войната в Украйна. В последната седмица унгарският премиер Виктор Орбан повтори на няколко пъти, че Европа е на косъм от войната. Какво мислите за това и как би се държала “Левицата”, ако бъдете представени в следващия парламент?

– Орбан го казва като предупреждение и опит за връщане на здравия разум, каквато е и нашата позиция – многократно сме заявявали, че докато не бъде прекратен огъня в Украйна, войната ще продължи да взима жертви и да натоварва ЕС с милиардни разходи за въоръжения и други помощи. Повече ни притеснява изказването на Урсула фон дер Лайен, която ясно заяви, че „Европа трябва да се готви за война“. За съжаление виждаме и реални действия в тази насока. Изключително лицемерно е да използваш Европейския механизъм за подкрепа на мира (EPF) за въоръжаване, а той разполага и със сериозен бюджет – 17 млрд. евро за периода 2021-2027 г. В крайна сметка Украйна не е държава-член на ЕС и нашата позиция, която защитаваме и ще го правим и в националния и европейския парламент, е спиране на военната помощ и прекратяване на огъня в Украйна, започване на конструктивни мирни преговори, защото мирът, взаимното уважение и добросъседските отношения по границите на ЕС са основополагащи за европейската сигурност. ЕС трябва да започне да играе конструктивна роля и да улеснява диалога между отделните лагери, а не просто да въоръжава едната страна, защото другия голям въпрос за Европа е миграцията, а нея можем да я спрем само с мир и диалог, а не с „износ” на демокрация! С установяването на траен мир и сигурност в държавите, източник на бежанци и мигранти! Да не се заделят средства само за бежански лагери, а и за икономическо съживяване на тези държави!

– Съвсем скоро бяхте в Русия. Съгласни ли сте, че малцина от българите имат реална представа за днешния руски свят. Една част живеят със спомените от съветската епоха, а други със Западната пропаганда за Кремъл от последните десетина години. Как виждате днешна Русия? Разкажете и за срещите си там!

– Да, имах възможността да участвам в международния младежки форум в Русия и да бъда негов посланик. Това е най-голямото по вида си събитие в световен мащаб с представители от 180 държави и над 20 хил. участници. Това до голяма степен дава отговор на въпроса каква е днешна Русия – страна на диалог, дипломация, сътрудничество. Относно западната пропаганда – всички военни доктрини на САЩ са свързани с външен враг, виждаме поредното завръщане към доктрината Рейгън и „Русия – империята на злото“, докато в действителност все повече страни отхвърлят модела „хегемон-сателит“ и не желаят да избират между Изток и Запад, а да участват равноправно в диалога, затова се увеличават и страните в БРИКС. Виждаме, че глобалния юг не само Китай, Индия, Иран, ОАЕ, Египет, Етиопия, СА, но и голяма част от държавите в Африка подкрепят Русия и се включват в стремежа за формиране на многополюсна система на световно устройство – основана на равнопоставеност и взаимно уважение. Вярвам, че в 21 в. всеки, който се интересува обективно каква е съвременна Русия, може да го разбере, а за по-възрастното поколение, което пази топли спомени, мога да кажа, че чувствата са взаимни и това го потвърди говорителят на външно министерство на Руската Федерация – Мария Захарова в проведения ми с нея разговор, по време на въпросния форум през март тази година.

– Изглежда, че Русия скъса с Европа. Независимо от изхода на украинската криза отношенията помежду им няма да се нормализират скоро. Как виждате бъдещето на тези отношения и как виждате България в тях?

– Русия ли скъса с Европа или Европа с Русия? Струва ми се е второто и то е съвсем целенасочена политика за съжаление. Отново по време на същия форум се срещнах с бившия министър по европейските и международните въпроси на Австрия – г-жа Карин Кнайсл, която ясно подчерта двойния стандарт на САЩ и ЕС, които налагат общо 15,628 санкции на Русия, а в същото време най-големите западни енергийни компании не напускат Русия. Мога само да добавя, че самата Европа започна да куца с единия крак в резултат на налаганите санкции. Тук е и мястото да кажа, че ние от Левицата сме за премахване на всички санкции и изкуствени бариери пред общуването с Русия. Европа няма интерес от нова желязна завеса, разделяща територията на континента. Санкциите срещу Русия са неефективни и трябва да бъдат вдигнати. Те нито засегнаха особено руската икономика, нито спряха войната в Украйна. Но навредиха в огромна степен на европейските икономики и намалиха конкурентоспособността им и един такъв пример е факта, че поради високата цена на енергията производството в Европа престана да бъде рентабилно и американските производители на автомобили започват да затварят производствата си на Стария континент. ЕС има нужда от суровините и енергоносителите от Русия и Централна Азия, от достъп по суша до развиващите се региони на Азия.

– Имате магистърска степен от Свободния университет в Брюксел с тема “Защита на националните интереси в рамките на общата външна политика и политика за сигурност в ЕС“. Това не звучи ли утопично? Виждаме, че тенденцията е точно обратната.

– Тенденцията е обратната, защото Европейската комисия, водещите европейски страни и българското правителство, доброволно избраха ролята на младши партньор на САЩ, вместо воденето на самостоятелна европейска външна политика. Защото „евроатлантическите ценности“ не са равни на европейските ценности, а на англо-американските интереси. Европейската външна политика трябва да се основава преди всичко на дипломацията, на предотвратяването на конфликтите чрез диалог, на добросъседството. Ролята на второстепенен играч носи рискове Европа да бъде смачкана от големите противостоящи блокове. Против волята ни да бъдем въвлечени в конфликти и войни в разрив с нашия интерес.

Живеем във времена на изострени глобални конфликти на интереси, със засилваща се политическа тежест на азиатския регион. Наред с Русия, Китай все по-интензивно оспорва водещата роля на САЩ в света. ЕС трябва да поеме отговорност за собствената си сигурност чрез самостоятелна външна и отбранителна политика. В областта на Общата външна политика и политика за сигурност трябва да се запази принципът на единодушие при вземането на решения и това не е утопия, а е принцип, залегнал в основата на договорите за ЕС и от Левицата ще се борим той да се запази, защото ако преминем към вариант на вземане на решения с квалифицирано мнозинство няма да има как да защитим националните си интереси.

Също така, България трябва да търси съюзници по конкретни теми и да работи много по-активно със столиците на държавите-членки. С много други държави имаме общи интереси и заедно бихме могли да ги отстояваме. Например, с Гърция имаме общи интереси като външни граници на ЕС – несправедливостта на новия Пакт за имиграцията и убежището, който не осигурява истинска солидарност и защитата на страните на първо приемане, премахването на сухопътната граница между България и Гърция ще е от полза и за двете държави – ще се премахнат опашките по границите, особено през активния сезон, които сега влияят отрицателно на туризма и ще се намалят загубите на нашите превозвачи, които губят повече от 200 милиона евро от престоите по границата и ще се повиши ефективността в работата на две големи пристанища в Атина и в Солун.

– Кои са политическите опоненти на “Левицата” и кои са потенциалните ви партньори? С кого бихте и не бихте участвали в общо управление, независимо от форма̀та и външния дизайн – коалиция, сглобка, експертно управление, правителство на малцинството и т.н.?

– Определено партиите и коалициите на войната – ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС не биха могли да бъдат наши партньори под каквато й да е форма и няма да получат нашата подкрепа. Левицата може да бъде силна и ефективна опозиция в парламента. Потенциални партньори са всички, които са против по нататъшното въвличане на България във войната, които са за ревизия на Зелената сделка, единна енергийна стратегия и развитие на нови ядрени мощности, за достъпни за всички здравеопазване, образование и качествена храна, за достойно заплатен труд.

– Защо лявото се раздроби и какъв е пътя на обединението, ако въобще има такъв?

– Съвсем реалистичен вариант е лявото обединение да премине през силно ляво представителство в парламента. Затова призовавам хората да гласуват. Според статистиката в България има 1 200 000 хил. избиратели с леви убеждения, с толкова гласове ни управляваше сглобката – ГЕРБ-СДС, ППДБ. Ако тези хора излязат и подкрепят леви партии това би означавало ляво мнозинство в парламента – три средноголеми леви партии, което би способствало процеса на обединение да се случи по естествен път.

– Кои са основните проблеми върху, които “Левицата” ще се фокусира, ако влезе в парламента?

– Незабавно спиране на въвличането на България във войната, прекратяване на военната помощ и преговори за мир, ревизия на „Зелената сделка“, която унищожава българската енергетика. За „Левицата“ демографията също е ключов въпрос и имаме цяла икономическа програма в средносрочен и дългосрочен план за подпомагане на млади семейства. Аз лично съм ангажирана с програмата ни в областта на културата и туризма и част от мерките, които ще се заемем да реализираме в секторите, са: 9% ДДС в сферата на туризма да стане постоянна мярка, работа по улесняване на визовия режим, субсидиране на самолетни седалки извън активния сезон – април/май и септември/октомври с цел удължаване на сезона. В сферата на културата: 1% от БВП за култура, стимулиране на процеса по подготовка и приемане на Стратегия за културата, промяна в Закона за културното наследство в частта му за нематериално културно наследство, промяна на закона за читалищата и закона за меценатството. Впрочем, от политическите партии само ние заставаме в защита на българското достойнство и настояваме за спиране на постановката „Оръжията и човекът“ в Народния театър, която се подиграва с българския народ и то по време на българо-сръбската война. Ако са ни останали съпротивителни сили като народ, не бива да допускаме нейното поставяне в театър Иван Вазов, през 20 в. тя е забранена в Германия и Австрия именно поради антибългарския й характер.

Д-р Пламена Заячка е родена през 1988 г. в гр. София. Притежава образователно научна степен „Доктор“ специалност “Културология” от Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Преди това има завършени две магистратури – „Кризи, конфликти и дипломация в световната политика“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и „Политики и управление на ЕС“ в Брюкселския свободен университет в Белгия. Притежава повече от осем годишен научно-изследователски и професионален опит, свързан с опазването и социализацията на културно наследство и развитието на културния туризъм. В периода януари 2022 – юни 2023 г. е съветник в Министерство на туризма. Учредител на ПП АБВ и нейн заместник-председател от 2022 г.

На изборите тази неделя д-р Пламена Заячка е водач на листата на Левицата в 24-МИР София и кандидат за Европейския парламент на „Левицата“.

купуването и продаването на гласове е престъпление

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest