Пламена Заячка: Не можем да платим цената за влизане на Северна Македония в ЕС, ако Борисов изгуби битката за историята, загубата ще е за цяла България

Докато Р Северна Македония се доближава до членството си в ЕС, България все повече се отдалечава в опита да зашити националния си интерес. Това заяви пред медиите лидерът на АБВ-Младежи Пламена Заячка. Тя коментира, че в този контекст страната ни се намира на позиция отпреди три години и окачестви това като национално предателство.

„Три години системно и неадекватно водене на политика, въпреки опитите на АБВ да наложи темата в дневния ред на правителството. Като се започне с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония от 2017 година, който има само символично значение и е несравним от този, който южната ни съседка подписа с Гърция и защити националния си интерес. Неефективността на Съвместната мултидисциплинарна комисия между България и Северна Македония е заложена още в самия Договор за добросъседство. Също така, не бива да се пропуска и липсата на отношение от наша страна по името на Републиката, или еднаквата реакция и на двете предложени имена“.

Заячка определи като ялова Съвместната мултидисциплинарна комисия между България и Северна Македония, която е функция на Договора за добросъседство.

„Членовете ѝ се замерят през медиите с обвинения. Чуваме несъстоятелни изказвания, като „имате Ботев, имате Левски, оставете ни Гоце Делчев“. Провокативните действия продължават три години – от изказването, че „Илинденското въстание е македонско“. Тогава Борисов заяви, че „след Илинден идва Видовден“. Сега настъпи. Чуха се изказвания, че на Северна Македония не ѝ трябва ЕС, ако ще ѝ коства езика и идентичността. Това е ултимативно изказване, което противоречи на Договора и по същество е опит за негова ревизия. Напомняме, че добросъседството и решаването на спорните въпроси са условие за членство. Гърция също има условия, които постави и никой не го направи на въпрос, но този вариант при нас не важи, защото нямаме силен договор. Какво ще бъде предприето на предстоящата междуправителствена конференция при положение, че договорът не е спазен“. 

Пламена Заячка подчерта, че ако страната ни не успее да защити националните си интереси, личната отговорност за това е на министър-председателя Борисов, вицепремиера Каракачанов и министъра на външните работи Екатерина Захариева, които през годините са заявявали, че влизането на Р Северна Македония в ЕС няма да е за сметка на българската история и идентичност. И добави, че АБВ три години настоява правителството да използва времето за преговори за решаване на спорните въпроси. Проведохме срещи с премиера, издадохме книга с документи на европейски дипломати, дискусии с видни историци. Не е сериозно да се смята, че при преговорните глави ще си решаваме спорните въпроси. В главата за свободно движение ли ще обсъждаме Гоце Делчев, Яне Сандански, Даме Груев, Димитър Талев, Смирненски и др. Това демонстрира неумение и липса на решителност от страна на правителството.

„Не можем да платим цената за влизане на Северна Македония в ЕС, нито да сведем дебата до „за“ и „против“, въпреки че правителството се докара до това положение с щраусовата си политика на заравяне на главата си в пясъка. Ако Гърция може да си защити интересите и това не е проблем, защо ако го прави България се възприема по друг начин? Това е двойният стандарт в международните отношения, който България не бива да приема. България не бива да праща цената за влизането на Р Северна Македония в ЕС. Ако Борисов изгуби битката за историята, загубата ще е за цяла България“, каза в заключение Пламена Заячка и обяви, че позицията на АБВ ще бъде изпратена до президента, парламента, правителството, БАН и друго, имащи отношение, институции.

Pin It on Pinterest