Петър Кънев: Помощта от 300 лв. на мегаватчас трябва да продължи

Наша основна цел е да помогнем на българската икономика и на работещите

„На експертния съвет относно програмата на правителството за въвеждане на еврото стигнахме до извода, че трябва да се изпълни това, което е записано в коалиционното споразумение преди 5 месеца, където се казва, че Министерство на финансите и БНБ трябва да изготвят подробен анализ за ползите и проблемите при въвеждането на еврото, както и последствията от това.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Петър Кънев по бТВ Радио.

Депутатът от левицата коментира предложението на БСП подпомагането от 300 лв. на мегаватчас да продължи и през следващия месец. Той изрази задоволство от факта, че имат подкрепа от страна на правителството, както и  вицепремиерът Нинова потвърди, че това подпомагане ще бъде осигурено.

„Появиха се страшно много специалисти, които обясняват, че без руски петрол ще продължим да работим. Аз съм убеден, че това може да стане в бъдеще, тъй като рафинерията разполага с такива възможности, но за всичко това е нужно време. Предполагам, че в рамките на година и половина-две трябва да имаме възможност за отлагане, т.е. задължително трябва да водим нашите дебати в Брюксел, както го правят Чехия, Словакия, Унгария. Защото при една доставка от Саудитска Арабия, Кувейт, Катар, например, са необходими между 30-40 дни, за да стигне 1 танкер и затова не бива да тръгнем и веднага да се съгласим с едно такова изискване на Европейската комисия“, коментира социалистът относно искането на ЕС да се наложи ембарго върху вноса на петрол от Русия.

По думите му, влизайки в спиралата на санкции, няма как ЕС да остане печеливш, а по-скоро ще пострадат всички. „Тъй като икономиката на Русия основно е ориентирана към енергийни ресурси, те ще намерят своите пазари, защото липсата на суровини в глобален мащаб се чувства все по-осезаемо“, допълни депутатът от БСП за България. Той изрази притеснение от това, че през последните седмици думите „диалог“, „дипломация“ и „преговори“ са изчезнали от речниците на двете страни.

„В последните 5 години бях председател на Комисията по икономическа политика в парламента и ние на всеки 3 месеца изслушвахме отчета на Междуведомствената комисия и съм добре запознат с това, че решенията там не могат да се вземат еднолично. Там има представители на 6 ведомства – в това число на военното разузнаване, ДАНС, Министерство на отбраната и други“, категоричен бе Петър Кънев относно ситуацията с износа на оръжия и обвиненията на президента Радев в тази насока. Кънев подчерта, че мнозинството наши сънародници са против износа на оръжия, каквато е и позицията на БСП.

“Коалицията я има и ще продължи да я има. Сложна е тази коалиция и аз наистина се чудя Корнелия Нинова как издържа, защото по най-дребни поводи възникват проблеми“, коментира още народният представител, като изрази съмнения, че следващата критична точка ще бъде темата за Северна Македония.

В заключение Кънев каза, че опозицията винаги ще намира начин как да обясни, че правителството се клати и идват избори. „Но много по-важно е това, че има българска индустрия и работеща икономика, с която се формира над 60% от БВП и основно тук трябва да се помага, защото това моментално се отразява на работещите“, подчерта той.

Pin It on Pinterest