Петър Чобанов: Вкараха България в инфлационна и дългова спирала

Трябва да сме отговорни пред хората. Бъдете достатъчно честни накъде водите държавата. 

Освен към инфлационна спирала, освен към дългова спирала, вие водите България и към ликвидна криза. С тези думи народният представител от ДПС доц. Петър Чобанов, бивш финансов министър, се обърна към вицепремиера и финансов министър Асен Василев по време на дебатите по първо четене на актуализацията на бюджета.

Вие не емитирахте на време дълга, в момента ситуацията на пазарите е много променена, цените на акциите днес падат, вдига се доходността по държавните дългове, каза финансовият експерт.

10-годишният дълг на Германия вече е на 1,8%, разликата с България е 2,2% от днес. 4% щеше да е дългът в момента най-вероятно, ако го бяхте емитирали. В момента си затворихме пазарите, затворихме си вратата, затръшнахме я с това поведение на финансовия министър който не се вслуша в никакви съвети, който не излезе на пазарите на време, който не може да го направи сега, категоричен бе доц. Чобанов.

Ако емитираме през септември, тогава вече ще трябва да плащаме 7% по този държавен дълг. Това е огромна тежест за българите, вместо тези пари да отиват за някакви социални мерки, да отиват за подобряване на живота на хората, каза още народният представител от ДПС.

Pin It on Pinterest