Пенчо Милков: Коментарът на еврокомисаря по храните, че може да загубим свиневъдството си, не е изненада

„Коментарът на еврокомисаря по храните, че може да загубим свиневъдството си, не е изненада.  Преди две години в парламента ние зададохме много въпроси, от които беше ясно, че заболяването настъпва. Това, което каза той вчера, го казахме и ние“.

Това заяви секретарят от ПГ на „БСП за България“ Пенчо Милков пред журналисти в парламента. Той обясни, че има добри практики за превенция, които са били предприети в други държави, но у нас – не. „Виждахме как заболяването настъпва, как преминава границата и след това как се разпространява и няма отговори на много въпроси. Имаше усещане, че всичко е наред, построили сме километрова ограда, но това не е така. Няма как с еднометрова ограда да спреш  заболяването“, коментира той. Според него по време на разплода на дивите прасета, когато по принцип  е забранен ловът, е трябвало да бъде разрешен отстрелът им. По думите му тогава разпространението на заразата е било едновекторно – от дивите прасета, и е можело да бъде спряно така, но  министърът на земеделието не е разрешил отстрела им. „Вече каквото и да се направи с дивите прасета няма значение, защото векторите на разпространение са много – дивите прасета умират, други животни разнасят това заболяване при контакт с труповете; границата на България с Румъния не беше затворена за продукти от свински произход и фуражи докато там се разпространяваше заболяването“, обясни той. Милков заяви, че сега другите държави ще затворят границите си с България за продукти от свински произход, за фуражи и за зърно.

„Проблем е и че у нас няма нормативен акт как да бъдат умъртвявани животни в такъв обем. Сега у нас го правят с пяна в различни сгради. Това оставя много въпроси“, каза той. По думите му стои въпросът и с унищожаване на труповете на животните след като бъдат убити. Социалистът подчерта че 40 000 животни трябва да бъдат загробени в Бръшлен, който е вододайна зона. Той каза, че повече от две години народни представители от левицата задават въпроси за  този проблем, проведена е и среща с участие на румънски представители, евродепутати, областния управител на Русе, ловджии. Според него на тази среща е било изказано общото мнение, че действията на държавата са неадекватни. „Трябва да се каже на хората какво да правят в следващите няколко дни и месеци, какво трябва да направят и какво ще бъде направено от държавата, за да не се налага на места хората и представителите на местната власт сами да се чудят как да се справят“, заключи Пенчо Милков. 

Pin It on Pinterest