Парламентът ще обсъди китайските санкции срещу членове на ЕП

В сряда евродепутатите и Върховният представител на ЕС Жозеп Борел ще обсъдят неотдавнашните санкции на Китай срещу няколко европейски субекта и политици.

Китайските санкции, наложени през март срещу няколко европейски субекта и политически представители, включително петима членове на Европейския парламент и на подкомисията на ЕП по правата на човека (DROI), бяха репресивен акт в отговор на решението на ЕС за налагане на ограничителни мерки срещу четири китайски длъжностни лица във връзка с нарушения на правата на човека срещу мюсюлманското уйгурско малцинство в региона на Синцзян.

Въпросните членове на ЕП са Райнхард Бютикофер (Зелените/ЕСА, Германия), Михаел Галер (ЕНП, Германия), Рафаел Глюксман (С&Д, Франция), Илхан Кючюк (Renew Europe, България) и Мириам Лексман (ЕНП, Словакия).

Други, срещу които са насочени санкциите на Китай, включват представители на академичните среди, членове на националните парламенти и Комитета по политика и сигурност на Европейския съюз (КОПС).

В изявление след налагането на санкциите Министерството на външните работи на Китай заяви, че на засегнатите лица е забранено да влизат в континентален Китай, Хонконг и Макао. В изявлението се посочва също, че тези физически лица, „дружества и институции, свързани с тях, също са ограничени да извършват стопанска дейност с Китай“.

Пленарния дебат ще приключи с резолюция, която ще бъде поставена на гласуване по време на майската сесия.

Pin It on Pinterest