Политика

От „Възраждане“ настояват за отпускане на еднократна великденска добавка към пенсиите на всички пенсионери

Народният представител Георги Георгиев проведе брифинг пред журналисти, на който коментира предложението, което вчера от „Възраждане“  внесоха  в Народното събрание, за отпускане на еднократна великденска добавка към пенсиите на всички пенсионери в държавата по 100 лева.

„Нашето предложение е в отговор на  коалицията ГЕРБ – ДПС – СДС, която внесе подобно предложение, с което предлагаше да има такава добавка от 75 лева за пенсионерите, които са под прага на бедността. Естествено, ние от „Възраждане“ искаме да коригираме тази дискриминация и смятаме, че всеки един пенсионер в държавата заслужава да посрещне спокойно предстоящите празници. С какво един пенсионер с пенсия примерно 528 лева е по-богат, да не би да не заслужава подобна добавка?“, риторично попита Георгиев.

В предложението на коалицията не се казва от къде ще дойдат тези средствата, докато от „Възраждане“ са посочили източника за това – да се пренасочат средствата от сметката на Допълнителното задължително пенсионно осигуряване (ДЗПО) от 01.04.2024 г до края на годината, към сметката на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

„С това предложение ние ще внесем по сметката на ДОО над 1,5 милиарда допълнителни средства, с което ще обезпечим парите, необходими не само за великденските добавки на всички пенсионери, но и за коледните такива. Средствата, които ще осигурим, за да има добавки за всички пенсионери с нашето предложение, ще покрият и 1 милиард дефицит в бюджета на ДОО.“, каза още Георги Георгиев.

Той припомни, че ГЕРБ-ДПС-СДС критикуват в момента бюджета на Василев, който и те подкрепиха.

„Ние предупреждавахме, че не е добър. Нееднократно съм изказвал съображения, критикувал съм и предупреждавах, че ще има пенсионери под линията на бедността, въпреки политиката, която се проведе в последните 2 години. Последните 9 месеца ГЕРБ-ДПС-СДС подкрепяха тази политика, а сега искат да си направят евтин предизборен популизъм  на гърба на българските пенсионери, за които никога не са мислили.“, каза в заключение народният представител от „Възраждане“.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest