Орлин Ваташки: Предлагаме трайна политика на промяна на данъчното облагане – въвеждане на прогресивно подоходно облагане

Бюджетът на ГЕРБ е предизборен. Предложенията на БСП са трайни, с дългосрочна визия за страната

Част от предложенията, които имахме 2017 г., в момента под различна форма управляващите си приписват и опитват да предложат. Това са временни предложения и мерки. Ние предлагаме една трайна политика на промяна на данъчното облагане – прогресивно подоходно облагане, което да даведе до по-големи приходи и оттам до преразпределение към отделни секторни политики.

Това заяви пред BGonAir Орлин Ваташки, председател на Съвета по финанси към НС на БСП по повод предложенията на левицата за Бюджет 2021.

Всяко едно действие на управляващите е хаотично, смята още Ваташки.

Той открои основните предложения на левицата за Бюджет 2021, като по думите му те са главно в социалната сфера – подпомагане на малък и среден бизнес, на общините, слаборазвитите райони, пограничните, планинските. Ваташки посочи, че за тази цел от БСП предвиждат програма, която да се финансира с 500 милиона лева – като общините сами кандидатстват по нея.

Други предложения на левицата в тази посока по думите му включват подпомагането на малките предприятия, субсидиране на чартърни полети, най-вече намаляване на административната тежест.

Председателят на Съвета по финанси към БСП акцентира още, че само за последните два месеца правителството и лично премиерът са раздали около 2 милиарда с постановления на Министерски съвет, като 900 милиона от тях са в инфраструктура. „Предлагаме това като практика да бъде прекратено“, обърна внимание той.

 „Бюджетът на ГЕРБ е предизборен. Предложенията на БСП са трайни, с дългосрочна визия за страната“, заключи Ваташки.

Pin It on Pinterest