Политика

Окончателен вот за подновената търговска подкрепа за Украйна

Във вторник ЕП ще гласува за удължаване на временните мерки за либерализация на търговията за Украйна, като същевременно защитава земеделските стопани в ЕС.

Евродепутатите и председателството на Съвета постигнаха предварително споразумение по-рано този месец за суспендиране на вносните мита и квоти за украинския внос на селскостопански продукти до 5 юни 2025 г. в подкрепа на Украйна на фона на продължаващата агресивна война на Русия.

Съгласно договорения регламент Комисията може да предприеме бързи действия и да наложи всички мерки, които счете за необходими, в случай на значителни смущения на пазара на ЕС или на пазарите на една или повече държави от ЕС поради украинския внос. Като част от засилените защитни мерки за подкрепа на земеделските стопани в ЕС може да се задейства „аварийна спирачка“ за особено чувствителни селскостопански продукти. Комисията се ангажира да засили мониторинга на вноса на зърно, по-специално пшеница. Тя също така обеща скоро да започне преговори с Украйна за постоянна либерализация на търговията, като запази тясното участие на Парламента в този процес.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest