Огнян Стоянов: Общинският пазар на Горна Оряховица спира да е хранилка за партийни интереси

„Година наред жителите на Горна Оряховица и земеделските производители страдат от това, че общинският пазар е превърнат в хранилка за партийни интереси. Време е това да спре и пазарът да се превърне в модерно и чисто тържище, каквото Горна Оряховица заслужава“.

Това заяви на среща с местни производители общинският председател на БСП Огнян Стоянов. Той изрази възмущението си от състоянието на масите, на които дребните земеделци са принудени да продават продукцията си. „В цяла Европа за екологично чисти продукти има голямо търсене. Ние имаме традиции в тази област, но немарливото отношение ги убива. Затова местните земеделски стопани трябва да бъдат подпомогнати. Първата стъпка е да им се осигури добра инфраструктура – нови маси, широки навеси, вместо скъсаните сегашни платнища, дори хладилни помещения“, коментира Стоянов и допълни, че качеството и свежестта са големите предимства на продуктите, продавани на пазарите, особено при плодовете и зеленчуците. Той посочи сериозния проблем със сервизните помещения за продавачите на пазара. Трябва да се създадат и удобства за зареждане със стока, посочи водачът на БСП.

„Днес общинското предприятие събира доста такси, но те се харчат основно за заплати на собствените му служители. В града не е тайна, че така се обслужват и партийни интереси. Тази практика ГЕРБ не съумяха да спрат за 12 години управление. БСП ще сложи край. Приходите от пазара ще се ползват за възстановяването му“, категоричен е председателят на опозицията, който ще предложи и структурни промени в предприятието. Той обясни, че на работа в Пазара се назначават близки до ГЕРБ хора. Председателят на БСП заяви, че тегленето на 2,5 млн лв.кредит за ремонт на пазара, каквото Общината планира, е неефективен и нецелесъобразен ход. Освен това, няма финансова институция, която би отпуснала такъв голям заем на дружество, което има по 170 000 лева приходи годишно. „Голяма част от тях сега отиват за заплати. Особено за високата заплата на управителя“, поясни Стоянов. Според него, вместо да тегли заем, общината може да преструктурира търговското дружество, а спестените пари да вложи в обновяване на обекта.

Огнян Стоянов сподели идеята си пазарът да си върне мястото на социално средище, каквото векове наред е бил, но с модерна съвременна визия. „Произходът на продуктите е тема, по която лесно се общува между клиентите и търговците, които разчитат на голямо доверие към своята продукция“, каза Стоянов и припомни, че на градския пазар клиентът може да обмени мнения с продавача, да получи съвет или да открие нови местни стоки което не винаги е възможно в огромните супермаркети. За да бъде изработена новата визия за общинския пазар, ще проведем анкета със самите производители и продавачи, за да чуем кои са важните пунктове за развитие, според тях. „Ще планираме наложителното благоустрояване и всички въпроси, свързани с изграждането на пазарите – за чистотата, за санитарните възли, за възможностите за паркиране в съседство, връзките между пазара и другите части на града“, каза Стоянов. Според него трябва да се повиши и сигурността на общинския пазар, както и да се мисли за по-гъвкаво работно време.

Визията на Огнян Стоянов включва още поставянето на информационни табла за производителите и основните стоки, които се предлагат в пазара. На следващ етап може да се мисли дори за местно лого, което да показва, че съответният продукт е купен от местен производител от Горна Оряховица. Като част от цялостна стратегия за пазарите и тържищата, както и за подпомагане на местните производители, възстановяването на Общинския пазар става приоритет за нас, обърна се Огнян Стоянов към продавачите на пазара. Той предложи и две възможни площадки за преместване на битака, който се превръща в огромен обществен проблем на сегашното си място.

снимка: БСП

Pin It on Pinterest