Общинските съветници от БСП със 7 въпроса към Фандъкова за „Западен парк“

Времето до местните избори е опасно късо, а София вече не прощава на никого. Най-вече на Фандъкова! Провалът „Западен парк“ е нарисуван, а времето работи срещу кмета. Днес тя спря ремонта, за да спаси кожата си, категорични са в позицията си от БСП

Спирането на ремонта на столичния „Западен парк“ е хитър, но прекалено прозрачен ход на кмета Йорданка Фандъкова и на нейния административен екип в Столична община. 

Става дума за проект, финансиран с 10,9 милиона лева по Оперативна програма „Региони в растеж“, от които 2,3 милиона са национално съфинансиране. Строителните дейности започнаха на 6 юни 2018 г. По договор изпълнителят „Галчев инженеринг груп“, който спечели поръчката с по-ниска цена, трябваше да го приключи за 365 календарни дни, тоест на 6 юни 2019 г. През април срокът е удължен до 10 декември по данни от информационната табела на обекта. Има обаче леко разминаване с посочената от директора на Дирекция „Зелени системи“ към СО Димитър Данчев пред медиите информация, че строителните работи ще продължат до края на октомври или може би до края на годината. 

Едно е ясно – към този момент „Западен парк“ е разкопан и зарязан.
 
Това са фактите.

За нас, общинските съветници от БСП, спирането на ремонта по никакъв начин не е взимане на мерки и решаване на проблема. Спирането на ремонта е опит за спасяване на остатъците от имиджа и авторитета на кмета след тежките крушения, които претърпя в поредицата от неблагополучия и провали с ремонти. Последният беше най-брутален – улица „Граф Игнатиев“ сериозно разклати стола на Фандъкова. Опасността растящата пишман строителна геометрична прогресия да продължи в столичния „Западен парк“ беше напълно реална. Опарила се жестоко веднъж, кметът реши да смени тактиката и да изпревари събитията. Вероятно това е новият начин на работа, който тя самата обяви преди дни.

„Западен парк“ не е в центъра като „Графа“. Не е пред очите на будните граждани. А времето до местните избори е опасно късо. София вече не прощава на никого. Най-вече на Фандъкова! Провалът „Западен парк“ е нарисуван и времето работи срещу кмета. Днес тя спря ремонта, за да спаси кожата си.

Спирането на ремонта за нас, общинските съветници от БСП, е точно това – спасяване на кожата на Фандъкова. Не е загриженост, не е отговорност, не е добро управленско решение. Защото има прекалено много въпроси без отговори:

– Защо чак сега всички разбираме, че има проблем с ремонта на „Западен парк“ при положение, че той е констатиран в началото на май?
– Кой орган на СО е утвърдил проекта, кой носи отговорност за грешката, допусната от проектанта – фирма „Проджект планинг енд мениджмънт“ ООД – и каква санкция ще понесе?
– Как така проектантската фирма, допуснала грешка, се отказва с декларация от авторски надзор и от участие, без да понесе съответната отговорност?
– Защо е спрян ремонтът на целия „Западен парк“ при положение, че има проблем само с входа от страната на бул. „Сливница“?
– Вярно ли е, че спирането на ремонта е печелене на време и за изпълнителя, който се бави и трябва да му бъдат наложени неустойки. А със спирането на ремонта хем неустойките ще бъдат спестени, хем управляващите в СО ще предотвратят скандал, който в навечерието на местните избори би бил фатален за тях.
– С колко и на какво основание ще бъде удължен ремонтът на „Западен парк“ и докога ще бъде приключен?
– С колко и на какво основание ще се оскъпи проектът?

Настояваме за конкретни и бързи отговори на тези въпроси!
 
Докато ги получим ще смятаме, че поводът за спирането на ремонта на „Западен парк“ – грешка на проектанта – е формален. 

Отговорност за допуснатата грешка на проектанта носи Столична община, която е одобрила този сгрешен проект. Признаването на грешката изобщо не освобождава виновника от отговорност и санкции. Единствено му печели време. Отлага проблемите за след изборите. 

Хитро, но прекалено прозрачно, госпожо Фандъкова!


Pin It on Pinterest