Политика

Нови правила на ЕС, които да направят ремонтите на устройства по-лесни и по-удобни

Парламентът ще приеме своята преговорна позиция по нови правила, насърчаващи правото на поправка и по-устойчиво потребление на потребителски стоки.

Евродепутатите ще обсъдят в понеделник и ще гласуват във вторник проектозакон, който да улесни потребителите да поправят дефектни стоки дори след изтичането на гаранцията. Предложението допълва други текущи инициативи на ЕС, които преследват целта на Европейския зелен пакт за устойчиво потребление и кръгова икономика (екодизайн и овластяване на потребителите за екологичния преход).

Избор на ремонт вместо нова покупка

В рамките на законовия гаранционен срок продавачите ще трябва да дадат приоритет на ремонта, когато той е по-евтин или равен на цената на замяната на продукта. След изтичане на срока на правната гаранция, потребителите вече ще имат право да поискат ремонт на продукти като перални машини, прахосмукачки, смартфони и велосипеди. За да станат ремонтите по-привлекателни и достъпни, евродепутатите предлагат заемане на резервни устройства по време на ремонтния период, насърчаване на обновените стоки като алтернатива на новите, увеличаване на наличността на резервни части за независими сервизи и предлагане на финансови стимули за потребителите, които избират ремонт.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest