Николина Ангелкова на онлайн форум с експерти в туризма от цял свят: Необходим е единен план за управление на риска в туризма

Народният представител от ГЕРБ Николина Ангелкова , която е и член на Комисията по икономическа политика и туризъм в парламента, беше българският представител в Годишната среща на високо равнище за инвестиции в туризма в Лондон, проведена онлайн в партньорство с едно от най-големите световни туристически изложения в света-WTM.

Тазгодишният форум  „Инвестиции, финанси и възстановяване на туристическата индустрия и пътуванията“  бе под председателството на д-р Талеб Рифай, бивш генерален секретар на Световната организация по туризъм. В тридневното виртуално събитие участие вземат министри на туризма от цял свят, туристически бизнес  лидери и изложители.

Пред събеседниците си, сред които са д-р Талеб Рифай, министърът на туризма на Ямайка- Едмънд Бартлет, Кристофър Родригес, посланик на WTTC (Световния съвет за пътувания и туризъм) и  Раки Филипс, главен изпълнителен директор по туризма в Рас Ал Хайма  (RAKTDA), народният представител от ГЕРБ Николина Ангелкова подчерта, че привличането на инвестиции в  сектора на пътуванията и туризма е от ключово значение за развитието и възстановяването му. По думите й нито едно правителство е нямало как да предвиди световната криза от COVID 19, както и затварянето на туристическия сектор в началото на годината.  Тя изтъкна, че преди световната пандемия в страната ни се отчитаха рекордни ръстове на туризма. От създаването на самостоятелно Министерство на туризма в края на 2014 г. до 2019 г включително бе отбелязан 31% ръст на чуждестранните туристи и 34 % на приходите. Самата 2019 година бе рекордна за българския туризъм с 9,3 млн. чуждестранни туристически посещения в страната“, каза Николина Ангелкова.

Народният представител от ГЕРБ подчерта, че правителството, начело с министър-председателя Бойко Борисов, е приело редица мерки за справяне с кризата, която най-силно е засегнала туристическия сектор. „В началото на пандемията изготвихме декларация за пътуване, с която туристът да информира, че е здрав, че знае изискванията и правилата на съответните места за настаняване и поема отговорността да ги спазва.  Въведохме препоръки за работа на местата за настаняване, които доказаха ефективността си през летния сезон“, информира колегите си Ангелкова и призова за общи действия за справяне с икономическата криза. „В момента сме в друга реалност, предизвикана от COVID-19 , и е важно хората да са сигурни, когато предприемат пътуване. Много е важна  координацията и въвеждането на единен протокол за действие. Необходим е също план за управление на риска в тази посока , заяви Ангелкова. Тя изтъкна, че туризмът е кауза и следва всички да се обединим и борим за нея.

Pin It on Pinterest