Николай Велчев: В Бюджет 2021 ще настояваме за увеличаване на средствата за здравеопазване, образование и социални програми

Ключовата задача за предстоящия бюджет трябва да е децентрализацията

Общинският съветник, председател на РС на БСП – Лозенец и член на ИБ на Софийската организация в предаването „Софийска трибуна“ по радио „Фокус“

В Бюджет 2021 ще настояваме за увеличаване на средствата за здравеопазване, образование и социални програми. Това каза Николай Велчев Във връзка с предстоящата подготовка и приемане му той уточни, че това е най-важното решение, което взема СОС в началото на всяка година, защото бюджета е в основата на управлението на града. По думите му общинските съветници, избрани да създават и реализират политиките по управлението на града, трябва да имат възможност да вземат дейно участие в създаването на бюджета.

„За съжаление управляващото мнозинство от ГЕРБ винаги отхвърля това наше предложение. Мисля, че и тази година ще се повтори порочната практика бюджетът на е дело на администрацията, да се дава в последния момент на общинските съветници и от нас да се иска само да се валидират предложените решения. Ние, от групата на БСП в СОС, никога не сме се съгласявали с такъв подход. За да бъде един бюджет реалистичен и да отразява реално проблемите на столицата, трябва да има програмен подход. Затова всяка година БСП предлага алтернативен бюджет както на национално, така и на местно ниво. С него се цели преразпределянето на средствата при изготвянето на сборните бюджети на Столична община, тоест разходите и тяхната ефективност да се обвързват с постигането на конкретни цели. Нашите приоритети винаги са били парите да се разпределят справедливо, те да следват хората, да не са само за централните градски райони на столицата, а и за периферните. Парите трябва да се разпределят към кварталите – там, където проблемите са много. Групата на БСП в СОС ще настоява за увеличаване на средствата за здравеопазване, образование и социални програми, защото ние сме социална партия и за нас хората са основна ценност“, заяви той.

Според него ключовата задача за предстоящия бюджет трябва да е бюджетната децентрализация. „Парите трябва да се насочат към местните общности и районните кметове, които да са в основата при решаването как и за какво да бъдат похарчени средствата в техните райони“, уточни Велчев.

По думите му основната слабост в Бюджет 2020 е, че той е copy-paste на предходните бюджети. „Въпреки че бяха заявени като приоритети образование и здравеопазване, те не бяха защитени с цифри, защото заделените средства бяха същите като от предните години. С това не може да бъде решен един тежък проблем като този с местата в детските градини и яслите. Ние ще настояваме за приоритетно изграждане на детски градини и ясли в Бюджет 2021 година. Много сериозно трябва да се преосмислят е преходите и разходите на Бюджет 2021 година, защото в условията на пандемията се видяха големи пробойни в здравеопазването и транспорта“, посочи общинският съветник.

Той определи идеята на Столична община да бюджет от 1,5 млн. лв. за реализация на предложени от граждани проекти като „гръмка“, а името „София избира“ звучи като за предизборна кампания“. Отделените средства обаче са незначителни за децентрализация, отбеляза Велчев, като добави, че парите на софиянци ще продължат да се изразходват на парче без да се постигат окончателни решения на нето един хроничен проблем.

Николай Велчев коментира и предложените от кмета Фандъкова и главния архитект Здравков промени в Закона за устройство на територия. Според него те няма да повишат нито качеството на строителството, нито ще засилят контрола по изпълнението му. „Всичко това се прави, за да се отклони вниманието от основния проблем, който е свързан с корупцията, защото всички обществени поръчки, свързани със строителството, са опорочени“, отбеляза той, като добави, че без конкурентоспособност няма как са се сложи край на феномена „ремонт на ремонта“ в столицата и в страната.

Като член на Изпълнителното бюро на Градската организация на БСП в ресор „Връзки със синдикати, неправителствен сектор, граждански организации и външни експерти“ Велчев заяви, че ще работи в полза на гражданските инициативи, които през последните години все повече се засилват. „Формирането на гражданското общество в България е основата и гаранцията за необратимост на демократичните трансформации в системата на общественото самоуправление“, обобщи той.

Pin It on Pinterest