Николай Велчев: Ще обърна властта с лице към хората, за да бъде тя прозрачна, открита и честна

Презастрояването на отделни микрорайони в „Лозенец“ вкарва живеещите наоколо в капан, казва кандидатът на БСП за кмет на квартала

Ще обърна властта с лице към хората, за да бъде тя прозрачна, открита и честна. Това каза за предаването „Софийска трибуна“ по Радио „Фокус“ Николай Велчев, кандидат на БСП за кмет на район Лозенец. „Когато човек влиза в битка трябва да си постави високи цели, а моите са поддържане и подобряване на жизненото пространство, надзор и контрол на инвестициите и строителството, спиране на процеса на унищожаване на парковите пространства и зелените площи и прозрачно управление на общинската собственост. Платформата ми се роди от постоянната работа на терен в годините назад и като основен приоритет ще изведа гарантирането на силно местно самоуправление чрез стимулиране на прякото участие на гражданите в процеса на вземане на решение, т.е. създаване и развитие на консултативни съвети. Друг важен приоритет е засилването на контролните функции на районната администрация и подобряването на публичните услуги в районната администрация. Стремя се към прозрачно управление в диалог с гражданите“, заяви кандидатът за кмет от БСП. 

Според него ключът за правилното управление е в баланса между инвестициите и обществените интереси. По думите му презастрояването е „ахилесовата пета“ на „Лозенец“. Според него причината се корени както в това, че районът е в близост до централната част на града, така и в това, че жилищното строителство изпреварва инфраструктурата. 

„Презастрояването на отделни микрорайони в Лозенец поставя живеещите наоколо в капан, защото качеството на живот се понижава – няма изградени улици и тротоари. Циничното е, че районната администрация и Столична община издават разрешителни за строеж с огромни РЗП-та, като не инвестират в инфраструктурата. Затова и хората излизат на протести“, обясни Велчев.

Той коментира и случаят с небостъргача „Златен век“, като по думите му гражданското недоволство е напълно разбираемо. „Лицето на това недоволство са протестиращите, а причината е липата на контрол. Останаха много неизяснени въпроси от страна на управляващите и на ДНСК, а именно защо този строеж не беше спрян по-рано. „Златен век“ се превърна в емблема на ГЕРБ – видими резултати, без да се мисли за утрешния ден. Ако сградата бъде завършена във вида, в който е проектирана, транспортно-инженерната инфраструктура на „Джеймс Баучер“, „Златен рог“ и „Черни връх“ няма да може да поеме трафика в пиковите часове“, обясни кандидатът за кмет на район Лозенец. 

По думите му към момента всичко е в ръцете на компетентните органи и предстои съдът да реши съдбата на „Златен век“. „От години БСП алармира и настоява за силна държава, която да извършва необходимия контрол. Строежът трябва да се приведе в законовите норми“, заяви Велчев. Според него „Златен век“ е бомба, която ще избухне когато приключат местните избори. „Това не е само проблем на Лозенец, но и на държавата и законодателството. Независимо от това кой управлява, е хубаво да се работи не само по закономерност, но и по целесъобразност“, обясни Николай Велчев. 

Като други проблеми в район Лозенец той изброи липсата на места в детските градини и яслите, липсата на наблюдение и контрол при ремонтните дейности, некачествените ремонти, поддържането на общинската собственост, лошото териториално устройство и липсата на места за паркиране. „Могат да се изградят надземни и подземни паркинги, но Центърът за градска мобилност събира тези средства и не е ясно как ги изразходва. Апелираме и настояваме да се създаде целеви фонд към ЦГМ – средствата да бъдат изразходвани там, откъдето се събират“, уточни той.


Pin It on Pinterest