Николай Николов: От 15 години не е направена дори крачка за превенция от наводненията, особено в крайните столични квартали

Причината за тежките последствия от наводненията е нежеланието на Столична община и кметът Фандъкова да разрешат този наболял проблем в крайните квартали на София вече години наред

От 15 години не е направена дори крачка за превенция и защита от наводненията, особено в крайните столични квартали. Това каза за предаването „Софийска трибуна“ по радио „Фокус“ общинският съветник от БСП в СОС Николай Николов.

„Причината за тежките последствия от наводненията е нежеланието на Столична община и кметът Фандъкова да разрешат този наболял проблем в крайните квартали на София вече години наред. Това, което г-жа Фандъкова прави всеки път, е да ходи на място, да даде брифинг колко е тежко положението, как ще се опитат да помогнат на пострадалите от наводнението и да се заснемат пред камерите. Истината обаче е, че нивото на водата спада от само себе си при спиране на валежите, не се помага на хората за последствията от наводненията, а превантивни мерки не се взимат“, обясни той, като припомни голямото наводнение от 2005 година, когато Нови Искър беше под вода. „Това беше преди 15 години. От тогава не е направена дори една крачка в посока превенция на последствията вследствие на наводненията, особено в крайните квартали на София“, заяви Николов.

Той каза още, че миналата седмица сам е отишъл при пострадалите от наводненията и е разговарял с тях. По думите му те са гневни, защото биват третирани като второ качество хора за разлика от живеещите в централните столични райони. Най-лесно е да се каже, че дъждът е виновен, обясни Николов, като уточни, че виновни са кметът Фандъкова и екипът й. „Нормално е, след като не се почистват коритата, не се укрепват с диги и няма изградена канализация, да бъдат залети крайни столични райони, особено Нови Искър. Просто години наред не се взимат никакви мерки за превенция на наводненията“, отбеляза общинският съветник.

Той определи реакцията на групата на БСП в СОС, която настоя Общината да обезщети всички пострадали от наводненията хора, като светкавична. „Сега е идеалният момент да видим дали управляващите ще се вслушат в разума и ще подкрепят предложенията ни. В момента сме в процес на обсъждане на бюджета, който бива гръмко обявен като рекорден, но за да бъде наистина ефективен той, нека послушат опозицията и да приемат предложенията ни. Абсолютно е възможно в него да бъдат заложени финансови средства, които да помагат при бедствия и последствия от природни кризи“, призова Николай Николов.

Според него най-спешните мерки за предотвратяване на подобни бедствия са три – редовно почистване на коритата, обезопасяване с диги или нови методи на проблемните райони. Най-важна е грижата за хората в крайните квартали чрез изграждане на канализация.

Той уточни, че има някакви планове за превенция и предотвратяване на последствията от наводнения, земетресения и промишлени аварии, но те не са добре изработени. „По-скандалното е, че само групата на БСП е запозната с тях. Другите групи не са се запознавали с тези планове, гласуваха на сляпо“, поясни Николов.

Общинският съветник от БСП коментира и експерименталната програма за училищен транспорт. По думите му докладът, приет от Столичния общински съвет, не е лош. „Става въпрос за бусчета, които да извозват учещите в две училища в централната част – 18. СУ „Уилям Гладстон” и 32. СУ „Свети Климент Охридски“. Проблемът е, че отново не се мисли за крайните квартали и райони. Помолих да помислим за експериментални линии и маршрути в крайните квартали до съответното училище. Надявам се управляващите да се вслушат в предложението ми. Крайно време е Столична община, г-жа Фанкъдова и екипът й да започнат да се вглеждат в крайните квартали. Все пак София не е само идеалният център. София е длъжник на крайградските райони“, отбеляза Николов.

В коментар за рекордния столичен бюджет той поясни, че от страна на ГЕРБ не се различава с нищо от предходните. „Имам два основни проблема с този бюджет. Единият е преходният остатък, който е в рамките на десетки милиони. Вторият са тези 8 000 000 лв., които биват залагани за отчуждаване. Това е крайно недостатъчно за целта. Другото са тези 10 000 000 лв., които отпускат на районните кметове за собствени нужди за инфраструктурата. 10 000 000 разделено на 24 е една капка, едно нищо“, обобщи Николай Николов.

Pin It on Pinterest