Николай Николов: Едва ли новата административна структура на СО ще доведе до по-ефективна работа

Замърсяването на въздуха, презастрояването и инфраструктурните ремонти са належащите проблеми, по които незабавно трябва да бъдат взети мерки, каза секретарят на групата на БСП в СОС в предаването „Софийска трибуна“ по радио „Фокус“

Новата административна структура на Столична община няма да доведе до по-добра ефективност на работата на администрацията. Това каза за предаването „Софийска трибуна“ по Радио „Фокус“ Николай Николов – общински съветник и секретар на групата на социалистите в Столичния общински съвет (СОС).

„Зам.-кметовете от 8 стават 9. Казвам, че някои неща трябваше да бъдат направени, защото вие знаете, че месеци наред нямахме зам.-кмет по транспорта – един от най-важните ресори в СО. След сагата с Евгени Крусев, той беше поверен на Дончо Барбалов – човекът, който според кмета Фандъкова, може всичко“, обясни той. Има и промени в някои от дирекциите, добави Николов.

Докладът на столичния кмет беше обвързан и с три доклада на три районни кмета – на районните кметства на Нови Искър, Красно село и Слатина. „Сами по себе си те може би да били добре обосновани и предложени от районните кметове, но те просто не бяха разделени. Трябваше да бъдат представени отделно докладите на районните кметове и отделно на Столична община и на структурата. Затова ние не подкрепихме доклада на кмета Фандъкова. Гласувахме против, защото не бяха достатъчно добре обосновани ресорите и новите направления и действия, които тя предлага, за разлика от районните кметове, чиито доклади бяха доста добре направени“, поясни общинският съветник.

Той коментира и новите данъчни ставки за автомобилите и отражението им върху качеството на въздуха в София, като по думите му то ще е нулево. „На мен ми е интересно и този данък за придобиването на имот и на автомобил, който става от 2,5% на 3% какво точно общо има с качеството на въздуха и как това би подобрило чистотата на атмосферния въздух? Сега, през 2020 година трябва да приемем нови мерки за борбата срещу замърсяването на въздуха. Мерките, които приехме през 2017 година не са от най-ефективните“, отбеляза Николай Николов.

По думите му Столична община все още разчита на старите четири станции за изследване качеството на атмосферния въздух. „Все още не са в експлоатация тези над 24 сензора, които Столична община е поръчала, а минаха не малко месеци от тогава. Принципът при замърсяване е следният – първо два поредни дни г-жа Фандъкова отправя предупреждение, следва отваряне на буферни паркинги, когато на 5-6 ден стигнем до „зеления билет“. Ние многократно сме казвали, че редът трябва да бъде обратен. Първо трябва да се започне не само със „зелен билет“, а целият градски транспорт да бъде безплатен, за да се насърчи използването му“, отбеляза общинският съветник. Според него „Гората на София“ не трябва да бъде в покрайнините на столицата, а дърветата трябва да бъдат залесяване в самия град.

Очакванията са кметът Фандъкова да предостави 10 млн. лв. от данъците за колите и имотите на районните кметове за вътрешна инфраструктура. „Като разделите 10 млн. лв. на 24 района се получават по около 400 хил. лв., които горе-долу не стигат за нищо. Съмнявам се, че и за селата ще останат някакви пари“, каза още Николов.

Той коментира и публичното обсъждане на бюджета на Столична община за 2020 година. „За пореден път го получаваме няколко дни преди да бъде гласуван. С Бюджет 2020 ще се запознаем на общественото обсъждане, а все още не сме се запознали и с изпълнението на Бюджета за 2019 година. Вероятно другата седмица ще го гласуваме“, добави секретарят на групата на социалистите в Столичния общински съвет.

Замърсяването на въздуха, презастрояването и инфраструктурните ремонти са належащите проблеми, по които незабавно трябва да бъдат взети мерки. „Като гледам какво е положението в страната с язовирите, според мен трябва да се направи проверка и на яз. „Искър“, който е основен водоизточник на град София“, допълни той. По думите му сигурността на язовира не е от най-добрите.

Николай Николов изрази оптимизъм, че предложението на левицата за създаването на общинско предприятие за чистотата поне ще бъде разгледано от Общината.


Pin It on Pinterest