Политика

Николай Малинов: За какъв мир можем да говорим, след като в Украйна със закон е забранено да преговаря с Русия

Има ли шанс скоро да бъде подписан договор за мир между Русия и Украйна, тъй като и най-лошият мир е по-добър от най-добрата война.

Този въпрос зададе медията ни на Генералния секретар на Международното движение на русофилите Николай Малинов, който преди броени дни се завърна от Москва, а на 30 април присъства на откриването на изложба на авторски снимки на руски фотографи в АРТ галерия „Недев“ – Стара Загора. Публикуваме позицията му без редакторска намеса:

„За какъв мир можем за говорим, при условие че със закон в Украйна е забранено да се преговаря за мир с Русия. Излязоха договорите, според които Русия и Украйна се бяха разбрали, че Украйна става независима неутрална държава с гаранти САЩ, Русия, Турция, Великобритания, Франция и т.н. Тоест, може да е неутрална с гаранция за нейната безопасност от всички велики сили, Русия няма никакви претенции към никакви територии, извън тези територии, които вече са навлезли и които са населени така или иначе с руснаци. Плюс това не бива да се забравя един елементарен факт, който като че ли никой не вижда в статистиката: 9 млн. са хората, които чрез новите области влязоха в Русия. 2.5 млн. са хората от Крим, 5.5 млн. са емигрантите в Русия, които дойдоха след 2014 г. – това са 17 млн. души. Като сложим 5.5 млн. в Европа, колко останаха в Украйна? Без да говорим за Америка и за всичко останало. Но и досега продължава да се мачка Русия, да се мачка историческата памет. А тези проблеми, които са с нацизма в Украйна, Европа по какъв начин ще се бори? Европа казва: „Ние ще ги връщаме украинците да воюват срещу Русия“. Какъв беше отговорът на Русия миналата седмица? Русия каза: „Щом като вие не ги искате тези хора, ние ще почнем да им издаваме руски паспорти директно от нашите консулства в Европа“ и веднага след 24 часа европейските страни казаха „Не, няма да ги връщаме в Украйна“. Значи освен наемници от натовските държави, които да дойдат да воюват, то вече няма кой да воюва там. Защото мотивираната войска и всички други фашисизирани елементи, те вече над 90% от тях са унищожени за изминалите 2.5 години. Руснаците имат ясната мотивация, че идват да воюват на тази територия, за да освобождават рускоговорящото население от украинския нацизъм. Така че войната и духовно, и идеологически, мога така да кажа – и военнотехнически е приключила. Явно се очаква да минат изборите в САЩ.

Но при всички положения в момента тече доста бурно обсъждане за това какъв трябва да бъде светът след края на войната. За съжаление Европа в това обсъждане отсъства. Америка присъства, Русия присъства, присъства Китай, намесват се дори арабски страни в тези важни моменти, особено икономически. Европа обаче по никакъв начин не защитава интересите си в момента и не фигурира в тези разговори по простата причина, че Европа много грозно излъга Русия, Европа не призна изборите в Русия, за разлика от Америка, която ги призна. Америка, Русия и Китай се договарят, договарят се и със съответните арабски фактори, така че главният губещ в тази ситуация, за съжаление, в момента е Европа, тъй като европейските политици не съумяха да излязат с нито една разумна инициатива и нито веднъж да постъпят адекватно. Силно се надявам не само аз и в Русия се надяват, че след европейските избори на 9 юни ще излъчат малко по-умерен Европарламент. Никой не се заблуждава, че патриотично-консервативните сили ще бъдат доминиращи в този Европейски парламент, но поне да бъдат малко по-добре представени, отколкото в досегашния, за да има хора, с които поне да се търси елементарна нормалност на диалога“.

(СН)

купуването и продаването на гласове е престъпление

платена публикация

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest