Николай Малинов: Радев със заблудата “Крим е руски” иска да печели русофилски гласове

Николай Малинов, председател на ПП „Русофили за възраждане на отечеството“ в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 19-ти ноември 2021 г., заяви позиции по следните теми: 

Президентските избори – равносметка 

Илиана Беновска и Николай Малинов се поздравиха в ефира на “Беновска пита”. “Как понесохте това, че не Ви избраха за президент, г-н Малинов?” започна разговора Беновска. Малинов отговори, че е спокоен и не живее с илюзията, че ще бъде избран този път за президент“Ако не аз, то някой продължител на линията, която аз следвам и предлагам на българското общество. Основното е да не се избира между изтока и запада, а и изтока и запада. Рано или късно ще бъде български президент и ще използва нашите предимства като отечество и родина” каза Малинов.  

Беновска отбеляза, че кандидатът за президент Малинов е направил самокритичен анализ на върховния форум на “Русофили за възраждане на отечеството” за изборите, в които търси собствената си вина, заради понижаващия се резултат. Малинов коментира, че партията е нова, участва на много избори тази година, макар да не са изградени структурите, да не е осигурен финансов ресурс. “Подготвили сме своите идеологически послания. Отчитаме, че идеологията, която предложихме промени говоренето на нашите опоненти и на нашите дубльори, които много често повтаряха нашите тези. Би звучало самохвалско, но духовно имаме доста сериозни победи с посланията, които направихме” каза още Малинов. Той подчерта, че категорично не разделят хората в политиката на черно и бяло, но това е на мода и такива хора се избират. “Политиката на нюансите тепърва има да бъде разбирана от българския народ, ако има трибуна като Вашата с повече дискусия, повече възможност да се изразят различията и приликите на една или друга програма, за да може действително изборът да е информиран, а не емоционален” подчерта председателят на ПП „Русофили за възраждане на отечеството“.  

Среща с Мария Захарова 

“Вие отчитате и нещо, което срамежливо се отминава – наличието на финансови възможности, за да се направи една лъскава кампания” отбеляза Беновска. Тя добави, че поради липса на финанси партията не е имала договори с много медии и заради това е останала незабелязана уникалната среща с Мария Захарова – говорителят на руското външно министерство. Малинов заяви, че това е все едно да не бъде отразена среща между говорител на държавния департамент на САЩ и някой от евроатлантически войнстващо настроените български политици. “Жалко, че не беше отразено. Единственият, който отбеляза това, сте Вие” каза Малинов. Той подчерта, че темата за Украйна е най-засягаща България, а Захарова е подчертала, че Русия винаги се старае да реагира с по-слаби действия, но има притеснения, че може да се стигне до широкомащабен военен сблъсък. Малинов разказа, че са говорили и за различните профили на лидерите в Европа и работата с тях. “Тя изрази разочарование как е заграден от всички страни Макрон, за начина, по който се разправят със Саркози, за начина, по който са постъпили с Берлускони. Всички хора, които се опитват да проявяват определена еманципираност” коментира още той. Малинов отбеляза, че Мария Захарова два пъти се е застъпвала в негова защита.  

Отношенията с Путин и Русия 

“Президентът Путин сложи една червена ограда около Вас след като Ви арестуваха и вече сте с повдигнато обвинение и с течащи съдопроизводства за шпионаж в полза на Русия, но Путин Ви покани да Ви връчи орден” каза Беновска и добави, че Малинов е бил извънредно освободен от ареста, а това е даване на знак от Путин. Водещата подчерта, че не вижда въздействие върху правораздавателната система и върху обществото. “Ценим ли Путин, ценим ли Русия, каква е тенденцията в България?” попита Беновска. Малинов каза, че в личен разговор с Путин президентът на Русия е заявил, че Малинов никога няма да бъде оставен на мира, защото се занимава с най-важното – идеологията. Той припомни, че държавният департамент е наказал съдията, който го е пуснал, а и президентът на Америка е имал лична среща с Бойко Борисов, на която е попитал Борисов как така Малинов е пуснат от ареста. Малинов подчерта, че Русия награждава и дава нужното внимание за хората и политически знаци, докато Америка размахва пръчката. Той коментира, че е нормално да бъде преследван в България – държава, която се управлява от русофобски сили. Малинов подчерта, че към обвинението за шпионаж е било добавено и обвинение за национално измяна.  

Радев – Герджиков 

“Радев създаде ли прецедент като каза, че Крим е украински?” попита Беновска по повод изказване на президента Радев по време на вчерашния дебат с проф. Герджиков. Малинов заяви, че и двамата кандидати за президент са русофобски, защото Радев е казал, че не е правилно да се развява русофилската карта, а Герджиков е призовал да не се говори за русофили и русофоби, за него фашистите и антифашистите са едно и също, Радев е изпратил външния министър за защита на кримската платформа, която признава Крим за украински, а сега казва, че Крим не е украински. “Или Радев няма възможността, силата и смелостта и куража да каже, че Крим е руски, а сега вече го има предизборно този кураж, или това е раздвоение на личността” каза Малинов. Беновска отбеляза, че в България е валиден принципът – бий ме, за да те обичам. “Дали пък Радев не си повишава цената пред американците?” попита Беновска. Малинов коментира, че с този ход Радев ще заблуди голяма част от русофилските гласове. “Всеки член и симпатизант на „Русофили за възраждане на отечеството“ да гласува по съвест, защото ако гледаме ясна русофобска линия в говоренето на Герджиков, то при Радев има такива опити за проявяване на характер в тази посока и признаването на Крим, но от друга страна да казва, че политиците, които са използвали руската карта, да се изказва непристойно за тях, при условие, че той беше 2016 година категорично подкрепен от нас и в момента да казва, че се прибягва само от провалени политици… не му прави чест. Когато трябва да дойдеш на власт, те ти трябват, после не ти трябват” коментира Малинов. Той подчерта, че ударът срещу русофилите е бил удар срещу Радев, защото се прави внушението, че русофилите са го подкрепили и са го направили президент, само и само да се оттласкат избиратели евроатлантици, които смятат да гласуват за Герджиков.  

Политиката на Путин 

Беновска прочете коментар от зрител – “нашите колкото и да са продажни са наясно, че винаги Путин казва последната дума”. Малинов отбеляза, че Путин е политикът с най-голям рейтинг в света и е човек, който очертава визия за авторитарен стил на управление – борба за традиционни ценности, борба за силна държава и многопол юсен свят. Малинов каза, че е задал въпрос на високопоставено лице от Сената – “защо играете в този спектакъл с тези ваксини?”, а той е отговорил – “ние сме част от дълбоката държава и предполагам, че президентът добре го е изтъргувал”. Беновска разказа, че 2018 година на изборите в Русия е взела интервю на момче от бившите републики, което живее в Москва със семейството си. Попитала го от голямата снежна топка, която Путин въргаля в политиката, какво стига до обикновените хора, а той отговорил, че дори и малките капки, които достигат до тях, са добре дошли. “Държавата се структурира пирамидално” каза Малинов и разказа, че е попитал Сергей Гаврилов, който е открил Международната асамблея на православието, а сега е председател на комисията по имущество, защо напуска православието. Гаврилов отговорил, че няма как да откаже, защото началникът е попречил да се приватизира РЖД и пощите. “Всичко това, което се случи с Ростелеком, с железницата… стана дума за Малафеев – това е едно от сериозните патриотични мероприятия, които той направи – консолидира години наред миноритарните дялове на Ростелеком и накрая го преотстъпи в полза на държавата. Това могат да го направят само православни хора, които работят с друга семантика и смислово натоварено съдържание на целите, които си поставят. Корабостроенето се възроди, военно-промишленият комплекс. Сега говорят за монопол на износа на дървесина. Поставяйки пирамидата ти закачаш под големите средните, под средните малките и затова човекът Ви е казал, че се чувстват тези пръскове, защото тези хора се построяват в тази пирамида под съответните производства, концесии и тн” каза Малинов.  

Русофилството в България 

“Как може русофилството да върне корените си в България и да стане популярно и сред младите?” попита Беновска. Малинов подчерта, че русофилството е част от коренната система на България и ако се махнат корените, дървото пада. “Русофилството дава критична маса славянобългарщина, която дава нужното присъствие на кирилицата в обществото, на православието, на българския и на църковнославянския език” каза Малинов. Той заяви, че младежите трябва да разберат, че тази дълбока струна е истина, културноисторическа ценност, без която в турбулентни времена България не може да оцелее. 

Балотажът 

“Казахте, че Вие сте участвали в избирането на Радев за президент. Малко ще Ви оспоря, защото ДПС избраха Радев на втори тур. За кого Вашите ще гласуват по съвест?” попита Беновска. Малинов каза, че спрямо ДПС те са капчици за Радев, а хората са разделени в своя избор. Беновска го попита кой е по-подходящ за президент – Радев или Герджиков. “Не бих искал, защото това ще създаде много сериозни разногласия вътре в партията. Аз имам своето мнение, но за мен двамата кандидати се представиха като евроатлантически кандидати със съответните нюанси” каза Малинов.  

Делото за шпионаж и национална измяна 

“Във вторник в 14 часа в Специализирания наказателен съд стартира поредното заседание на делото срещу Вас за руски шпионаж и национална измяна. Какво очаквате?” попита Беновска. Малинов отбеляза, че двама свидетели ще бъдат разпитвани – човек от службите, който не познава и Юрий Борисов – ръководител на аналитичното звено. Едно от обвиненията е по отношение на докладна записка от аналитичното звено. “Това е една мозъчна атака как нашите цели могат да станат по-значими, по-тежки в обществото, защото ние сме взели решение на общото си събрание да правим всички възможно русофилството да стане значим, видим, разбираем фактор в българското общество” подчерта Малинов. Беновска пожела успех на Малинов и каза, че ще се видят във вторник в заседателната зала. 

Подаръци 

Николай Малинов подари на предаването диск на Мери бойс бенд и издание на реакциите на международната преса за книгата “Време разделно”. 

Така завърши разговорът между Николай Малинов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” и на живо във Фейсбук и Ютюб на 19-ти ноември 2021 година. 

Pin It on Pinterest