Николай Малинов – кандидат за президент на РБ – биографична справка

БИОГРАФИЧНА СПРАВКA

Николай Симеонов Малинов е роден на 12 септември 1968 година в град София. Владее руски език писмено и говоримо. Женен, с две дъщери.

През 1992 година завършва Киевския държавен университет „Тарас Шевченко”, магистър по специалността „История”. През 1993 година успешно издържа всички необходими изпити за докторски минимум по специалността „Международни отношения“ в Института за международни отношения – Киев, Украйна. През 2006 година завършва курс по политика и политическа комуникация в Института „Фридрих Еберт” в Берлин, Германия. През 2008 година получава допълнителна квалификация в областта „Управленски умения“, по програмата „Академия за социална политика“ към Института за социална интеграция, Българско училище по политика към Нов български университет, София.

През 1987 година завършва Школата за запасни офицери (ШЗО) със срок на обучение 1 година.

Професионалната му кариера започва през 1988 година като сътрудник на Градския комитет на Комсомола (ВЛКСМ) в Киев, Украйна.

От 1992 година той започва собствен бизнес в България, занимава се с търговия с хранителни и нехранителни продукти, машини и оборудване. От 1998 година е собственик на фирмата – представител за България на вече 20 руски телевизионни канала в България, включително телевизионните канали „Первый Канал Всемирная Сеть”, „Охота и рыбалка“ и др.

Заема редица ръководни длъжности в големи търговски дружества („Юрий Гагарин – БТ” АД, „Булгартабак – Холдинг” АД).

От 2008 до 2015 той е собственик на фирмата – издател на вестник „ДУМА“, списание „Ново време“ и „Съвременен показател”. Издава печатни приложения към вестника на изданието „Monde Diplomatic“ и специалното приложение „Русия и България“, които са част от международния проект „Russia Beyond The Headlines“ на „Российская газета“. По време на управлението си той успява да позиционира вестник „Дума“ от 17-то на 5-то място на пазара на български ежедневници.

Депутат е в Парламента на Република България в 40-то и 42-то Народно събрание. В 42-то Народно събрание е председател на групата за приятелство на българския и руския парламент.

От 1988 до 2015 е член на Българската социалистическа партия (БСП), участва в работата на ръководните органи на партията като член на Националния съвет на БСП (2009 – 2015), член на Изпълнителното бюро на БСП (2009 – 2012), председател на Комисията по политическа комуникация и медийна политика в Националния съвет на БСП (2012 – 2015) и заместник-председател на Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП – София от 2012 до 2015. Напуска партията на 12 юни 2015 година поради несъгласие с тогавашната партийна политика по отношение на конфликта в Украйна и поради отношението към Русия.

На 9 септември 2019 година Николай Малинов е арестуван по обвинение в шпионаж в полза Русия. От делото на Николай Малинов лично се интересува тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп. През 2020 година САЩ обвиняват българския съдия от специализирания съд Андон Миталов в корупция и му забраняват влизането в страната. Това е свързано с решението на съдия Миталов да разреши на обвинения в шпионаж Николай Малинов да напусне страната през ноември 2019 година. Николай Малинов посещава тогава Москва във връзка с награждаването му с орден „Дружба” от президента Владимир Путин, след което се връща в страната.

През септември 2020 година на конгреса на политическа партия „Възраждане на Отечеството“ Николай Малинов е избран за неин председател. От 28 септември 2021 година официалното наименование на партията е „Русофили за възраждане на Отечеството“.

Днес Николай Малинов е:

 • Председател на Национално Движение „Русофили” от 2009 година до днес;
 • Пълноправен член на Международната славянска академия на науките, образованието, изкуствата и културата;
 • Член на съвета на Международните славянски комитети;
 • Член на Съюза на българските журналисти (СБЖ) от 2012 година до днес;
 • Член на редакционния съвет на руското списание „Славяне“;
 • Собственик на фирмата – представител за България на 20 руски телевизионни канала, включително телевизионните канали „Первый Канал Всемирная Сеть”, „Охота и рыбалка“ и др.;
 • Собственик на фирмата – представител за България на международния проект „Russia Today” и организатор на сайта на същия проект „Russia Beyond” – Bulgaria (bg.rbth.com);
 • Председател на политическа партия „Русофили за възраждане на Отечеството“.

Постижения и награди:

За своята дейност, инициативи и постижения Николай Симеонов Малинов е отличен с много български и международни награди, сред които:

 1. „Золотая муза“[1] – за личен принос в развитието на българо-руските отношения.
 2. Медал „Пушкин”[2] – държавна награда на Руската Федерация за активна работа по опазване на паметници и паметни знаци на българо-руската дружба, връчена лично от президента на Руската Федерация Дмитрий Медведев (04.11.2011г.).
 3. Медал на Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ)[3] – за общи заслуги на Николай Малинов и за приноса му за развитието на българо-руските отношения.
 4. Почетен знак на Съюза на съотечествениците – за особения принос на Николай Малинов за укрепването на българо-руските отношения. Съюзът на съотечествениците в България обединява руснаци, живеещи в 40 града на страната.
 5. Орден „Дружба”[4] – държавна награда на Руската Федерация за особени заслуги за укрепването на мира, приятелството, сътрудничеството и взаимното разбирателство между народите, лично връчена от президента на Руската Федерация Владимир Путин (04.11.2019г.).

[1] Наградата „Золотая муза” е създадена през 1994 г. по идея на Нели Вълкова-Куртева – почетен председател на журито, художествен ръководител на Първия руски частен театър. Наградата се връчва за особен принос за развитието на руската култура и изкуство в България. 

[2] Медалът „Пушкин” се присъжда на граждани за заслуги в областта на културата, литературата и изкуството, както и за приноса им за сближаването и взаимното обогатяване на културите на нациите и народностите. Сред отличените има и държавни глави.

[3] Медалът е учреден и се връчва от Руския институт за стратегически изследвания в много редки случаи на руски депутати и водещи дейци на науката и културата.

[4] Орденът „Дружба” се присъжда на граждани на чужди държави за особени заслуги за укрепването на мира, приятелството, сътрудничеството и взаимното разбирателство между народите; за ползотворна дейност по сближаването и взаимното обогатяване на културите на нациите и народностите; за активна дейност за опазване, умножаване и популяризиране на културното и историческо наследство на Русия; за голям принос в изпълнението на големи икономически проекти съвместно с Руската Федерация и за привличане на инвестиционни средства в икономиката на Руската Федерация; за обширна благотворителна дейност.

Pin It on Pinterest