Николай Малинов: Жан Виденов е синоним на морала в българската политика

Николай Малинов, председател на Национално Движение Русофили, член на Коалиция от партии „Ляв съюз за чиста и свята република“, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” коментира следните теми:

Санкциите, наложени от САЩ на български граждани и компании по закона „Магнитски“.

    Николай Малинов обясни, че е председател на ПП „Възраждане на отечеството“ и това е партията, която влиза в лявата коалиция.

    „Тъй като сте по-известен като русофил, като „руски шпионин“, „агент“, това остава малко встрани. Кажете на фона на приложението на закона „Магнитски“ в България, как се чувствате като „руски шпионин“?“, попита водещата Беновска. Николай Малинов отговори, че се чувства много добре в собствената си родина. Той продължи, че законът „Магнитски“ е от една отминаваща епоха на еднополюсен свят. Просто някой смята, че може да раздава правосъдие, без това да мине през съдебната система. Малинов подчерта, че няма никакви отношения с лицата, на които са наложени санкции и не е техен „адвокат“, но когато се отправят такива тежки обвинения, трябва да има и доказателства. Той припомни, че според американците има и някаква „руска връзка“, но това е техен стар модел на работа – хвърлят се някакви обвинения без доказателства. Това поставя американците в смешна ситуация.

   „Забравихте да споменете как на 11-ти май, в деня, в който Радев произведе служебния кабинет, при едно американско учение американски войници нахлуха в едно предприятие, тъй като то се преместило на територията на учението!“, припомни Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че всъщност става дума за много фрапиращи неща и даде пример с поведението на САЩ в Афганистан.

   „Вие сте антиамерикански настроен, защото, да не Ви възвеличавам много, но сте единственият българин, честван от Путин?“, попита водещата. Николай Малинов отговори, че не е антиамерикански настроен, просто е български патриот и вижда фрапиращите факти. Той още веднъж подчерта, че не е адвокат нито на Пеевски, нито на Божков, но американската страна отправя обвинения без да предостави никакви доказателства. „Защо на моите разпити в Специализираната прокуратура през цялото време отпред стоеше кола на американското посолство? Това са въпиющи неща! Казвам само едно нещо по този повод – къде са фактите? Искаме факти, а не приказки! Извадете факти, вкарайте ги в съда, там американското посолство ще бъде обвинител, специален статус ще им направим в България! Правораздаването се раздава от съдия, а не от посланици или прокурори!“, категоричен бе Малинов.

   „А по отношение на Путин, той държи на хората, които работят с Русия, за разлика от американците, които постоянно предават своите „партньори“!“, категоричен бе Малинов.

Свикването на съвещание на Съвета по сигурност в понеделник на тема: „Актуални рискове и заплахи пред системата за защита на националната сигурност“.

     „Една новина от вчера, служебният министър-председател свиква съвещание на Съвета по сигурност в понеделник и темата е „Актуални рискове и заплахи пред системата за защита на националната сигурност“!“, продължи Беновска. Малинов отговори, че е хубаво, че след толкова години този съвет се свиква, досега може би някой се е притеснявал от доминирането на ГЕРБ в него. Той изрази мнение, че администрацията на президента е трябвало да бъде много по-активна около възможността парламентът да излъчи правителство, вместо да бърза да съставя служебно правителство.

Завръщането на Жан Виденов в политиката.

    „Как ще коментирате новото старо лице в политиката – Жан Виденов! Отивам към вашата коалиция, каква е идеята, „вятърът на промяната“ ли връща Жан Виденов, русофилски идеи ли, антиамерикански идеи ли?“, попита Беновска. Малинов отговори, че ще се опита да даде по-различен отговор от американските клакьори, които непрекъснато са по телевизионните екрани. Той обясни, че е близък приятел с Жан Виденов, единомишленик и съратник. При него другарството не е изчезнало. Малинов обясни: „Преди 20 години с Жан Виденов си говорихме, че ще се върнем към партийното строителство след 20 години. Тогава на разговора бяха Николай Хайтов, проф. Станилов и аз. Радвам се, че след 21-22 години ние се върнахме към този разговор, че не е  затихнал другарският тон и дух в нашите отношения!“, разказа Малинов.

   Николай Малинов продължи, че всеки говори за „виденовата зима“, но никой не казва за причината за тази зима. А причината е, че Жан Виденов не е дал въздушен коридор на американците да бомбардират Сърбия. След това през 1997 г. сме станали свидетели на първия „майдан“ в Европа с ударите срещу българския лев и предизвикана криза с житото. Целта е била да дойдат у нас сили, които да дадат въздушен коридор на САЩ да бомбардират Сърбия. „Жан падна жертва в тази своя мъжка и твърда позиция! Това е основната причина, поради която Жан падна и аз го казвам на висок глас и в Русия, и в България! Жан и синоним на морала в българската политика и затова с удоволствие приех поканата при неговите условия да участвам в коалицията, в която той участва. Благодаря и на Иван Атанасов, че е оглавил и ме покани в тази коалиция! На Жан може да се вярва!“, категоричен бе Малинов.

Водещата пусна видеото от конференцията от 23-ти май за представянето на лявата коалиция на Жан Виденов.

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Илиана Беновска: Искам да Ви попитам ще има ли реваншизъм по отношение на сегашното БСП и неговата история във вашето отсъствие и лидерката Корнелия Нинова в момента, Красимир Янков много добре знае коя е тя? И какво е Вашето отношение към президента Радев, към Бойко Борисов и към Ахмед Доган, това са за съжаление или за радост фигурите в политиката?

Жан Виденов:   Тъй като ме питате за Бойко Борисов, за него отделно ще говоря. От онзи момент, от онези успешни избори през 2001 г. аз имам проблем с целия български народ. Предполагам, че ще ме разберете. Аз съм част от него, никога няма да съм част от друг народ и никога няма да се отцепя от него. Това ми е единствената родина, за която надявам се ще си отида в бой за нея. Политически бой. Но не може със залагане на такова нещо. Помните ме от миналото и защо се обърна към мен приятелят ми Иван? Защото помни кампаниите ми. Аз съм ръководел кампании и съм събирал по 3 милиона гласа. Ами те по толкова участват на избори в момента. Ами аз от нулата съм написал програма, която по някакъв начин, поне за малко обедини напълно разцепена партия. Тя винаги е била разцепена, и сега е разцепена на социалисти, социалдемократи, комунисти и прочие. От този момент аз се чувствам един от най-непредставените без всякаква възможност да бъда предтавен в политическия и обществения живот в страната човек с ляво мислене и едновременно с това патриот.

    Та от този ключов момент аз се считам за един от най-непредставените, без всякаква възможност да бъда представян в политическия, дори обществения живот на страната човек с ляво мислене и едновременно с това патриот. Първата такава възможност ми дава Иван, като ми каза се просълзих от благодарност, а не плача лесно. Ти ми даваш възможност. Дойде му времето и мястото и ти точно тогава, като ангел Господен, ми даде възможност да се върна.

Илиана Беновска: Питам в битката ще им върнете ли топката, или гюлето, или чука?

Жан Виденов: В битката ни, защото всички свестни българи трябва да сме срещу това! Реваншизъм спрямо БСП ли е това? Националните държави си отиват по естествен ред, поради предстоящите катаклизми и по-скоро помагайте в този бой, ние сме съюзници, ваши хора, можете да ни се доверите. Не реванш, само омерзение! Не ми се гледа нататък! Няма да погледна. Колкото съм критикувал съм критикувал, колкото са ме чули са ме чули. Тук има други деятели по-дълго от мен в БКП, БСП. Това ли е настроението в центъра и по места? Те не могат да се гледам взаимно, аз ще гледам в тази посока! Няма да се занимаваме с тях и туйто! Някаква дума да видяхте за състоянието на БСП, на левицата в програмните послания, излъчени досега? Не!

   Румен Радев. Последната конституционна институция точно според конституционния си концепт, формирана, е Радев. Има си подкрепата, има си легитимни гласове зад него. Всички други институции в конституционния си вид са под съмнение, самодискредитирали са се, не могат да съберат никаква подкрепа. Сигурно и този парламент ще е безплоден. След президентските избори ще са решаващите парламентарни избори.

Илиана Беновска: Само че ДПС направиха Румен Радев президент!

Жан Виденов: Ще стигнем. Подкрепяме го! И аз разяснявнам – защото е единственият конституционно избран, заема си точно правомощията, въпреки че не му стигат, те са му даже много по конституция – ще пита авторите, ще му го разясня. КС въобще не съществува и да не се чуди защо, морално, да не се чуди защо не му върви работата там. И да внимава с пипането на службите. Да обявиш, че някой разузнавач, началник контраразузнавач началник, борец с корупцията по високите етажи на властта е нечий роб, едва ли не на Бойко Борисов, което изобщо не е вярно, се е чуло в отвъдното и е скандал. Това е едно семейство, формирано от собствената си професия, те остават такива докрай. Не се раздават такива оценки.

Илиана Беновска: Г-н Виденов, само да Ви напомня, Вие отрицавате Ахмед Доган, но ДПС направи последната конституционна институция Румен Радев президент. Как това кореспондира в подкрепата Ви към Радев на тази коалиция?

Жан Виденов: По моето скромно мнение на велик депутат, един от 400-те, един от двамата, писали последната редакция, ДПС не е конституционна партия. Така че каквото и да прави в България, към конституцията пряко отношение няма.

Илиана Беновска: Тя избра Радев, ДПС избра Радев!

Жан Виденов: Значи има проблем в генезиса, но е подкрепен от сума ти хора. Тоест конституционен в ония висшия смисъл на думата е той. Те го подкрепят като български президент, на парламентарна република, а не на президентска, полупрезидентска. И всякакви атаки към президента, идващи от този замисъл на конституцията, само той обедини тогава България. Никаква друга институция не можеше да обедини тогава България. Хората искаха да си се изприказват. Парламент означава говорилня. И в момента искат да си се изприказват. И освен това искат да си отмъстят. Какъв точно президент трябва да изберем, каква конституция? Есента на патриарха? Приложението на метода – латиноамериканският модел? Върховният – Алехо Карпентиер? Ами прочетете ги тези романи, там има много интересни хора с фуражки и лампази. Всички тези изкушения могат да ни направят и противници в хода на кампанията.

     Бойко Борисов е в миналото! Има да се оправя с историята! Дотолкова е в миналото, че много се бои, че май пак ще му се очертава да съставя кабинет и как да избяга от това. Ами по „Славитрифоновски“ ще избяга, как да избяга! Те всички са все болнички, все нещастно влюбени и все им плашат децата. Ще избяга! Позорно ще е, но ще избяга. Тази политическа култура е надолу. 12 години минаха. Партията на чиновниците – там никакво „изчегъртване“ не е възможно. Предупреждавам ви. Тя ще си отмира бавно и постепенно, полека, полека с години. И няма да си продаде началника, докато това не се окаже, че е изгодно. А кой решава? Ами съдебната власт решава, нали! Кой я представлява в момента във връзките с властите?  Делян! Хаштаг Кой! Еми все още си е към основния властови център на изпълнителната система – към правителството. Не към Бойко пряко, а към неговите чиновници. Това е партията му. Не можахте да му я разбиете. Не сте пък и длъжни. И моята не успяхте да я разбиете навремето. Не сте пък и длъжни. Това ли е работата на медиите?

   Кой остана? Ахмед Доган. В огромното интервю казах, че това е една от най-тежките, правени от няколко тайни служби, сепаратистка провокация срещу България от началото на 80-те години. От службите! Никакъв Философски факултет, никакви „кухни на Вацев“, никакви портрети в цял ръст от Тадаръков! Операция „Тръст“. Нещастен български опит за операция „Тръст“! с личното участие на секретариата на ЦК, най-добрите кадри, международници, на международния отдел на ЦК, най-добрите и на онзи „буркан с паяци“ Външно министерство, най-добрите сред него. Тъй че резултатите от дейност на фалшиви провокатори в момент на конституция. Фалшиви, управлявани от службите. Резултатът е сравнително добър, все още съществуваме. Върхът на Ахмед Доган предполагам би бил България да е на парчета. Поне като знам великите сили, по които се е ориентирал и главно Русия. Той ми каза, че по главно по нея, той ми каза! „Не се …, гледайте!“. Америка никога не го е признавала за нищо, но ако вземе да подкрепи македонистките сепаратистки претенции, може и да го признае, защото Турция никога не го е признавала. Търпи го, изгодно, Филибе да се цепне да стане протекторат някакъв вид икономически на Турция, Ердоган ще е „хепи“. Ами защото не можеш да воюваш срещу страната си в една от най-тежките и велики войни, затова! Съжаляваше, нали? Извини се официално преди смъртта си!

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Подаръците.

    „Пътят продължава ли, да подходим метафорично след разговора с Жан Виденов, гледам заглавието на Вашата книга, „Пътят продължава“, която сте донесъл да ми подарите?“, обърна се към госта си водещата. Той обясни, че книгата му съдържа статии и интервюта по различни теми – за лявото, за русофилството и т.н. Той продължи, че го обвиняват едва ли не в тайни прояви, но той никога не е крил проявите и срещите си.

     Беновска подари на госта си здрава, българска, червена ябълка, както и книгата с интервюто ѝ с Ахмед Доган с обяснението, че този разговор все още е актуален за българската политика, въпреки че на пресконференцията в БТА Жан Виденов се е изказал негативно за Доган. Малинов предложи на Беновска да покани в нейното студио Доган и Виденов, за да си поговорят.

Ще подкрепи ли новата лява коалиция Румен Радев за втори мандат?

     Николай Малинов каза, че  предговорът на неговата книга е написан от ген. Леонид Решетников, който в момента има забрана да влиза в България. Водещата припомни, че именно Решетников е бил обявен едва ли не за „сив кардинал“ на Румен Радев при избора му за президент. Малинов отговори, че обвиненията към Решетников са били, че е поръчал социологическо изследване, но в това няма нищо лошо, защото изследването е направено от институт, основан от самия Владимир Путин точно с цел да прави такива анализи. В този анализ пише за психологическия профил на Радев, че той е човек, който бързо ще се еманципира от американското влияние. „Аз смятам, че Радев бързо се еманципира по време на първия си мандат и затова сега е в пълна зависимост от американците и ще трябва да им слугува, ако иска да има втори мандат!“, категоричен бе Малинов.

   „Но тогава каква ще бъде вашата позиция, Жан Виденов каза, че президентът Радев бил единствената конституционна институция в България? Каза, че ще го подкрепите!“, попита Беновска. Николай Малинов отговори, че Виденов говори институционално. Той продължи, че на президентските избори лявата коалиция ще избере да подкрепи онзи кандидат, който най-много пасва на идеалите ѝ.

    „А няма ли да издигнете Жан Виденов за кандидат-президент?“, попита Беновска. Малинов отговори, че това би било много добре, ако той се съгласи, но тези въпроси се решават от коалицията. Той обясни: „Институционално съм съгласен, нямаме никакви противоречия с Жан, че това е най-легитимната власт в България в момента и тя трябва да бъде подкрепяна с цел да бъде подкрепяна държавността. Но когато дойде сблъсъкът на идеи и кандидати за президентски избори, тогава коалицията ще се събере и ще намерим консенсус коя е най-подходящата кандидатура! Може и да е действащият президент, но тепърва ще решим!“.

Кои са най-важните послания в предизборната кампания на „Ляв съюз за чиста и свята република“.

    „Кои ще са жалоните на вашата кампания, остават 6 дни до началото на кампанията?“, попита Беновска. Николай Малинов отговори, че основното послание е около думата „справедливост“. Другите акценти са родолюбието и България зона на мира и „не на войната“. Той беше категоричен, че заедно със съмишлениците си смело застават зад лозунга „За чиста и свята република“, въпреки опитите на противниците им той да бъде атакуван. Няма нищо по-свято и по-силно казано в българския политически живот през последните 150 години.

     Водещата пусна записа от брифинга на Иван Атанасов след внасянето на документите на коалицията в ЦИК на 24-ти май:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Илиана Беновска: С какви очаквания сте за изборите, какво мислите, кой ще ви подкрепи? Електоратът на БСП ли ще ви подкрепи, или ще успеете да спечелите и по-широк кръг?

Иван Атанасов: Тези, които припознават нашите лозунги, тези, които повярват на това, че ние сме морални, ние сме искрени, ние сме истински. Защото смятам, че единствената промяна за следващото Народно събрание на тези избори, ще бъде „Ляв съюз за чиста и свята република“ – истинска и автентична промяна.

Илиана Беновска: Как ще коментирате, че руски медии публикуваха, че Русия и даже Кремъл подкрепял коалицията на Корнелия Нинова, която обаче „не успя“ да привлече Татяна Дончева и нейното сдружение?

Иван Атанасов: Ние се борим за подкрепата на българските граждани. И за приятелство с Русия. Не очакваме оттам политическата, или каквато и да е друга подкрепа, или намеса в изборите в България.

Илиана Беновска: Заявихте, че ще подкрепите президента Радев, а той през лятото се идентифицира и с протестния вот. Означава ли това, че вие очаквате и „президентски“ гласове, и на „протестъри“?

Иван Атанасов: Президентът в момента е единствената стабилна държавна институция и като такава ние го подкрепяме. Ще отправим към него един апел – да превърне идеята за „Триморието“ от русофобска инициатива във възможност за България и другите страни от Източна Европа за просперитет, за икономическо сътрудничество, така че да има инвестиции и приятелство.

Илиана Беновска: А „протестърите“, очаквате ли да ви подкрепят?

Иван Атанасов: Който припознае нашите идеи и цели, ще се радваме да ни подкрепи.

Илиана Беновска: Ще разговаряте ли със синдикатите и с работодателите, това е важно, за да уточните техните искания и вие да изложите вашите приоритети? Както бих добавила и с представители на образованието, на културата?

Иван Атанасов: Ще разговаряме с всички, които изразяват определени интереси на определени слоеве от българското общество. Но искам да кажа нещо, което повтарям по всички медии – предстоят трудни години, трудни времена, не можем да обещаваме блага или някакво повишаване на благосъстоянието. Това, което можем да обещаем, е справедливост, солидарност и преразглеждане приоритетите на държавата, ако имаме такава възможност, така че да могат да се насочат повече средства към социалните сфери.

Илиана Беновска: Може ли да добавя още едно „с“ – справедливост, солидарност и свобода!

Иван Атанасов: Да, може и демокрация, и морал, и почтеност, и патриотизъм, и отговорност! 

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

   „Вижда се, че ръководителите на тази коалиция сте в съзвучие с много от темите, които са в общественото внимание, кое е най-важното, което ще ви направи разпознаваеми като коалиция и което ще мотивира българите и от по-младото поколение да ви повярват, защото вярата е дефицит в България в момента?“, попита Беновска. Николай Малинов отговори, че точно моралът ги отличава от другите. Той беше категоричен, че ще използват само политически средства за постигане на целите си. Трябва да се обърне сериозно внимание на борбата, защото свободата, демокрацията, справедливостта изискват борба. Малинов заяви: „Съвременните средства за борба няма да са като от Априлското въстание, те ще са партийно-политически и именно заради това и аз се върнах в политиката. Убеден съм, че културното русофилство се нуждае от политическо продължение, за да може нашата родина да намери своето място в този огромен сблъсък на цивилизации! Без придаването на критична маса славяно-българщина, която може да дойде само от Русия, ние няма да оцелеем! Ние сме решили да не водим окопна война, а да вървим в челна атака и нашите средства са партийно-политическите. Ние не сме за революции, бунтове и „майдани“. Ние сме за едно балансирано, разумно поведение в „Европа на нациите“, както Дьо Гол я разбира. Ние сме за неучастие във военните структури на НАТО, но не говорим за напускане на НАТО, а за напускане на НАТО евентуално само и единствено с референдум!“.

    „Говорите за хигиена на равнопоставеността, колкото и да сме малки ние?“, попита Беновска. Николай Малинов отговори: „Естествено! Затова Вие виждате едно равно, едно разумно целеполагане в това, което правим и използването на едни законни и правилни средства за защита на суверенитета, благоденствието и благополучието на българската нация!“, с което завърши разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита“ по „Радио К2“ от 5-ти юни 2021 г.

Pin It on Pinterest