Нигяр Джафер: Българският пациент трябва да има достъп до тест, който да не заплаща от джоба си

У голяма част от хората остава усещането, че кризата се управлява сама.

Тя просто следва своята епидемиологична логика. Усещането е за несигурност и за това, че не се владее ситуацията“, каза пред БНР д-р Нигяр Джафер, зам.-председател на Народното събрание, депутат от ДПС, член на парламентарната здравна комисия. Според нея на преден план излизат логистични проблеми – нужда от преструктуриране на болници и т.н.

„Институциите трябва да се насочат към корекция на тези логистични проблеми, които стават явни“, уточни тя.

В предаването „12+3“ д-р Джафер подчерта, че мерките, които се вземат, трябва да са основани на стратегическа визия за реакция на такива предизвикателства:

„Ние нямаме отговор защо не се прави масово тестване и България остава на последно място по тестване. Тестването е една от най-мощните противоепидемични мерки. Не е просто мярка да да се направи моментна снимка на ситуацията, а е мярка за управление на кризата“.

По думите на депутатката от ДПС час по-скоро българският пациент трябва да има достъп до тест, който да не заплаща от джоба си.

„По груби изчисления, хората в България към момента са платили между 80 и 100 млн. лева за тестове от джоба си. Трябва да се направят пунктове за тестване в цялата страна“, подчерта тя.

Зам.-председателката на Народното събрание заяви, че трябва да има по-сериозни противоепидемични мерки, които да бъдат наложени категорично.

Призивът на министъра на здравеопазването лекарите медици да станат доброволци в болниците е хубав, но много закъснял, категорична беше д-р Джафер, който сподели, че също като доброволец помага на свой колега лекар.

Интервюто с д-р Нигяр Джафер може да чуете ТУК

БНР

Pin It on Pinterest