Насилието над жените: дебат относно Истанбулската конвенция

Загрижени от нарастващия брой случаи на домашно насилие по време на пандемията, евродепутатите ще призоват държавите членки, които все още не са ратифицирали Истанбулската конвенция, да го направят незабавно.

По повод Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените (25 ноември), евродепутатите ще обсъдят в сряда сутринта последните развития по отношение на ратифицирането на Истанбулската конвенция за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.

В момент, когато нарастващите случаи на домашно насилие в много страни от ЕС бяха допълнително изострени от извънредните мерки във връзка с пандемията, се очаква евродепутатите да призоват държавите членки, които все още не са ратифицирали конвенцията, да го направят незабавно и да предприемат всички необходими действия за прекратяване на насилието над жените.

Контекст

Въпреки че ЕС подписа Конвенцията на 13 юни 2017 г., шест държави членки все още не са я ратифицирали: България, Чехия, Унгария, Литва, Латвия и Словакия. През май 2020 г. унгарският парламент гласува да бъде отхвърлена ратификацията на конвенцията. През юли полските власти заявиха, че възнамеряват да се оттеглят от Конвенцията, която Полша ратифицира през 2015 г.

Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулската конвенция, е първият правно обвързващ международен инструмент по този въпрос. Той установява всеобхватна рамка от мерки за предотвратяване на такова насилие, подкрепа на жертвите и наказване на извършителите.

Pin It on Pinterest