Народният представител от ПП ГЕРБ Калин Вельов се срещна с културната общност в Бяла и Русе

Народният представител и член на парламентарната комисия по култура Калин Вельов се срещна днес с представители на различните културни институти в Бяла и Русе, както и с артисти на свободна практика.

На срещата-разговор в конферентната зала на хотел „Сити рай“ присъстваха още и народните представители Пламен Нунев, Светлана Ангелова и Андриан Райков. Модератори на срещата бяха директорът на Държавна опера Русе Иван Кюркчиев и на ДТ „Сава Огнянов“ Орлин Дяков. Директорът на театъра припомни, че за времето на пандемията са подсигурени заплатите на заетите във всички сценични изкуства, както и са отпуснати средства за упражняващите свободни професии творци и артисти.

По-рано през деня Калин Вельов посети Русенска опера, където разговаря с ръководството и артистичния състав.

Представителите на гилдията имаха възможност да разкажат за своите проблеми, както и възможностите, които те виждат за разрешаването им.

“Проблеми има във всички сектори и подсектори на културата, те са натрупвани през годините, не са от днес. Нашата гилдия е разностранна, има държавен сектор, свободен сектор. Хубавото на тези срещи е, че мога да чуя проблемите и част от решенията, които колегите предлагат, защото много от тях са експерти. В момента когато започне диалог как да се сближат позициите по даден проблем, това е и началото на неговото решаване. Виждам възможност за последващи разговори с Министерството на културата за подобряване на средата, в която работим ние. Ще се постарая да помагам с каквото мога”, заяви народният представител.

Вельов вече проведе подобни срещи в София, Стара Загора и Пловдив. Забелязва се, че музикантите от свободния сектор настояват за по-голям процент българска музика в медиите. „Трябва да има индивидуален подход към всяка институция, към всяка гилдия“, заяви още Калин Вельов в Русе.

***

По-рано днес в Бяла, народният представител Пламен Нунев заяви, че е изключително удовлетворен от напредналото строителство на новия културен център на гара Бяла. Музеят на восъчните фигури, киното, читалищната и административна част са включени в красивата сграда, която ще бъде завършена до края на годината и оборудвана до месец март, догодина.

Заедно с кмета Димитър Славов, народният представител направи преглед и на строителството на спортната зала в Бяла, която ще е готова до два месеца.

Със собствени средства на Общината се изгражда и модерен сух шадраван в парка на гара Бяла, в близост до църквата „Свети Пантелеймон“.

Pin It on Pinterest