Надя Клисурска: Българската система за гарантиран минимален доход е напълно неадекватна и трябва да бъде променена

Социално-икономическата криза, която се задълбочи по време на коронавируса показа, че са необходими много повече устойчиви решения, предвидимост и сигурност за най-уязвимите социални групи.

Българската система за гарантиран минимален доход е напълно неадекватна и отдавна трябваше  да бъде променена.“ Това заяви  от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на „БСП за България“  Надя Клисурска в питане към Деница Сачева  относно размера на гарантирания минимален доход. Тя обясни, че става дума за сумата от 75лв, която  е замразена от 2018г. и няма визия за нейното увеличаване.  Тя подчерта, че управляващите  отново нямат да решат най-основните проблеми на българското общество.

Виолета Желева заяви, че правителството смело е  отворило политическата кошница на обещанията, а един от основните инструменти на социалното подпомагане за поредна година ще остане замразен на 75лв, което е 12% от минималната работна заплата спрямо предни години, когато е било 31%: „Провеждането на добра социална политика има нужда от добър инструментариум, правителството обаче действа на принципа „искайте и ще ви дадем“, но само за някой и ако може по-малко.“

Pin It on Pinterest