На срещата на върха на 16 и 17 септември ШОС ще обяви началото на приемането на Иран в организацията

На срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), която ще се проведе на 16-17 септември в Таджикистан, ще бъде обявено началото на процедурата за приемане на Иран в негов член.

В момента ШОС включва осем държави: Казахстан, Киргизстан, Китай, Русия, Таджикистан, Узбекистан, Индия и Пакистан. Вестник „Коммерсант” отбелязва, че срещата на върха на ШОС, планирана за 16-17 септември, ще бъде юбилейна за организацията, която е създадена преди 20 години.

И, както Коммерсант заявява, скоро ще има девет членове на асоциацията. На предстоящата среща на високо равнище в Душанбе държавните глави, според източници, трябва да обявят началото на приемането в Иран“, се казва в публикациите.

„Самият процес на присъединяване на Техеран към ШОС може да отнеме повече време. За приемането на Делхи и Исламабад са преминали почти две години. Но самият факт, че той ще бъде официално стартиран, вече е пробив, тъй като Иран е заявил за своето членство от повече от 15 години.

Техеран получава статут на наблюдател в ШОС още през 2005 г., след което подава молба за пълноправно членство през 2008 г. До 2015 г. Иран не можеше да бъде допуснат до съюза поради действащите международни санкции срещу него. Според правилата на ШОС, държава, която е под санкциите на Съвета за сигурност на ООН, не може да стане негов член, а срещу Иран бяха в сила редица ограничителни мерки.

Санкциите бяха отменени през 2015 г., когато Техеран се съгласи да ограничи ядрената си програма. Но това не отвори вратата към ШОС. Неочаквано иранското предложение бе блокирано от Таджикистан, който преди това има много добри отношения с Иран от всички страни от ШОС. Таджикистан обвинява Иран, че подкрепя Партията на ислямското възраждане на Таджикистан (ПИВТ, забранена в Таджикистан и в Руската федерация) и косвено участие в организирането на терористични актове . Преди време обаче конфликтът е бил разрешен. Иранският президент Ебрахим Раиси лично ще лети за Душанбе, пише „Комерсант“. Нещо повече, това ще бъде първото му пътуване в чужбина след избирането му за поста през юни тази година.

Изданието отбелязва, че Русия недвусмислено подкрепя приемането на Иран в ШОС, като се надява, че това ще придаде на организацията още по -голяма тежест на международната сцена.
…“Държавите -членки на ШОС редовно излизат със съвместни изявления, които често се инициират от Москва. По време на заседанието на Съвета на външните министри на страните -членки на ШОС през юли в Душанбе, Русия настоя, че“ е отдавна е назряла необходимостта за положителнорешение на молбата на Иран за членство в организацията “…, пише вестникът.

Pin It on Pinterest