На среща с депутати на ПГ на „БСП за България“ ПП АБВ представи аргументите си за опасност от провал на предстоящия парламентарен вот

На среща с депутати на ПГ на „БСП за България“ представители на ръководството на ПП АБВ изложиха аргументите си относно така приетата нормативна уредба за предстоящите избори за Народно събрание на Република България и големият риск  изборът за следващия парламент да се окаже незаконен.

Срещата бе в по покана на парламентарната група на социалистите и в резултат на писмо, което партията изпрати до парламентарно представени политически сили.

По време на разговора председателят на ПП АБВ Румен Петков изложи позицията на партията, като посочи, че с гласуваните днес промени в Закона за извънредното положение, свързани с подготовката, организацията и провеждането на изборите, прави законово атакуеми резултатите от парламентарния вот. Според него Конституционният съд трябва да бъде сезиран по приетия норматив сега, вместо да бъдат поставяни под съмнение резултатите от изборите. 

Припомняме, че ПП АБВ изготви предложение за медицински протокол, което изпрати до ЦИК, Министерство на здравеопазването, МС и НОЩ.

Председателят на столичната организация на ПП АБВ Христо Колев посочи, че ако парламентарният вот бъде проведен по начертаните към момента правила и през промените в Закона за извънредното положение, резултатът става атакуем и основанието за това е налице. А допълнителен аргумент е, че правилата за предстоящите избори се разписват по недействащия Закон за извънредното положение. Колев подчерта, че има сериозни законови противоречия и изрази надежда, че по приетите промени ще бъде наложено президентско вето, тъй като те са резултат на юридическа безпомощност.

Мартин Райков, бивш член на ЦИК подчерта необходимостта от широка разяснителна кампания сред избирателите и прилагане на мерки, които да дадат спокойствие на гражданите и да способстват по-висока избирателна активност, като камери в Секционните избирателни комисии и възможност потоците на влизане и излизане да не се засичат.

Представителите на ПГ на „БСП за България“ посочиха, че изпратените материали от ПП АБВ, които алармират за юридическа некомпетентност по уреждане на правилата по предстоящия вот, са взети под внимание и съвпадат с техните възгледи. Филип Попов, зам.-председател на парламентарната комисия по правни въпроси, каза, че днес в пленарната зала са били представени при дебатите по промени в изборните правила през Закона за извънредното положение.

Георги Свиленски, зам.-председател на „ПГ на БСП за България“, коментира, че начинът, по който се поставя тридневен срок за карантинирани, е сериозна предпоставка много хора да не могат да гласуват и е явно нарушаване на гражданските права. Той благодари за предоставените идеи от ПП АБВ.

В заключение на разговора Румен Петков посочи, че ПП АБВ започва кампания по набиране на членове на СИК в чужбина и добави, че опасността изборите зад граница да се провалят изобщо в условията на пандемия е огромна, поради липсата на адекватни действия от страна на правителството.  

Pin It on Pinterest