Мустафа Карадайъ: Убеден съм, че при машинно гласуване в национален мащаб също няма да има грешни бюлетини

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ отговаря на въпроси на Илиана Беновска на брифинг

Илиана Беновска: Г-н Карадайъ, ковете ли нови политически стандарти, вие ДПС, в политиката на България с оглед на европейските и световните реалности? За да не прозвучи много общо този въпрос и абстрактно, ще Ви помоля да изтъкнете къде ДПС е силна, в кои области и може да работи за националната политика на България отговорно? И за машинното гласуване, вероятно сте чел доклада на ИО с многото факти, ще се спра само на един от случаите – село Сърница. Познавате там електората, този регион, там са гласували 60% машинно и няма нито една сгрешена бюлетина, което е явление. Обяснете защо днес не осигурихте кворум в Народното събрание във връзка с този въпрос? Благодаря Ви!

Мустафа Карадайъ: Ще започна с машинното гласуване. Мисля, че в нашата декларация много ясно казваме каква е нашата цел – да се елиминира субективния фактор при отчитането на гласовете. Ние предлагаме две неща в тази връзка, едното е машинното гласуване като, както казахме и в декларацията, както бяхме предложили в законите и евентуално пак ще предлагаме в ИК, машините да ги закупи и да са собственост на държавата, софтуерът да бъде изработен от държавната фирма ИО, съхранението и охраната на машините да бъде осигурено от държавата и одитът и сертификацията да бъде направен от държавен орган. Така че машинното гласуване, както и машинното преброяване на хартиените бюлетини според нас осигуряват до голяма степен елиминирането на субективния фактор, а това безспорно ще повиши и доверието в изборния процес. А колкото до това дали ковем нови политически стандарти и какви цели си поставяме на тези избори, аз мисля, че няма да Ви кажа кой знае какво ново и няма да бъдем кой знае колко по-различни от другите партии, които ще участват на тези избори. Нашата цел е да си запазим влиянието в местната власт, което го имаме и сега, и ако имаме сили и възможности да разширим това наше влияние в местната власт, защото за нас е важно с местната власт и с управлението на страната да бъдат ангажирани политици и политически партии с доказана привързаност към европейските ценности и към демокрацията.

Илиана Беновска: Само за Сърница моля Ви да обясните този феномен, толкова „майсторско” гласуване без нито една грешна бюлетина?

Мустафа Карадайъ: Да, ние сме убедени, че и в бъдещи избори, когато ще ползваме машинно гласуване и машинно преброяване на хартиените бюлетини, няма да има сгрешени бюлетини и недействителните гласове ще бъдат минимизирани. Аз самият съм родом от този регион, ние сме съседни с община Сърница, и населеното място е град Сърница, има и село Сърница, но в друга община.

Илиана Беновска: Да, отскоро е град.

Мустафа Карадайъ: Да, град Сърница мен не ме изненадва, не ме учудва, аз съм убеден, че и национален мащаб ще достигнем това, което се получи на тези избори в Сърница.

За нерегистрирането ни днес най-общо ще Ви кажа без да конкретизирам, че в последните години в политическото пространство различни политици и политически партии изказват едни тези абсолютно неверни и несъстоятелни без нито да ги аргументират, нито да ги мотивират. И в опит да пресечем такъв тип проявления и в бъдеще ДПС имахме днес решение да не се регистрираме. Доколкото до вторник ние ЦОБ заедно с парламентарната група ще заседаваме и ще вземем своите решения.

Илиана Беновска: Кога?

Мустафа Карадайъ: Сигурно преди заседанието ще вземем своите решения, а доколкото точката от дневния ред, колеги, ние сме готови с наши предложния, виждаме в ИК, включително и на последните избори имаше ред пропуски. Колегите, които пак на парче предлагат някакви текстове, не решават и други теми и въпроси, които бяха проблем на последните избори, но доколкото те предлагат абсолютно необосновано отмяна на машинното гласуване, да, ние ще си направим пак нашите предложения държавата да се ангажира с темата. Нещо повече можем да кажем, от нашия опит знаем, че държавата може да го осигури и да го направи машинното гласуване. Включително някои наши колеги са участвали в период, в който това нещо много успешно е реализирано в държавата. Държавата може да го направи.

Pin It on Pinterest