Мустафа Карадайъ: Предлагаме на БСП и ГЕРБ да обсъдим националните приоритети и да направим стратегия за тяхната реализация

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в интервю за предаването „Годината“ на Дарик радио

Водещ: Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в „Годината“ на Дарик радио. Здравейте.
Мустафа Карадайъ: Добър ден на вас и на вашите слушатели.
Водещ: Коя е думата на 2019-та?
Мустафа Карадайъ: Тъй като проверих миналата година коя дума сме записали за 2019 година, с изненада установих, че за 2019 година и сега оценката ни е като дума „избор“. Но освен онова, което миналата година му влагахме като съдържание, личен избор, общ избор, национален избор, европейски избор, дори ако щете и световен, защото ситуацията е такава, в момента обаче това, което се случва в световен план – различни организации, различни институции, включително ЕС като цяло, се занимаваме с една много важна тема – темата е екологичната сигурност. От тази гледна точка, ако заговорим за думата избор за 2019 година, искам да разширя малко съдържанието на онова, което вложихме миналата година. Ако правото на живот е основно човешко право, то правото на живот в по-добра среда или правото на здравословен начин на живот, е част от правото на живот. И от тази гледна точка, ние искаме да разширим и правото на избор на среда и качество на живот, като визираме тук основно включването на екологичната сигурност като част от личния ни избор, общия ни избор, националния ни избор, европейския ни избор, световния избор – с това разширение, с това уточнение. Защото според речника на Оксфорт, при тях коя е темата за 2019 година, аз останах с изненада, че за тях темата е климатична спешност или климатична аварийна ситуация – въпрос на превод.
Водещ: Ще подкрепите ли БСП, които в първия работен ден на парламента ще поискат пълна забрана на внос на отпадъци за преработка, горене в България?
Мустафа Карадайъ: Да видим те какво ще предложат. Но аз мога само да припомня кои са приоритетите в програмата на ДПС. Ние от две години и половина при всяка възможност призоваваме системните партии да седнем на маса, да определим националните приоритети, като ние казваме кои са приоритетите в нашата програма, в програмата на ДПС. Аз искам да ги припомня още веднъж и ние непрекъснато трябва да ги повтаряме, защото виждаме, че това са световни и европейски теми, явно ще станат и национални, но те трябва да станат и лични теми. Нашите приоритети това са чисти храни, чист въздух, чиста вода, чиста енергия и включването на свободните активни граждани във формирането на решенията и в контрола върху тяхното изпълнение. Това са ни приоритетите. От две години и половина ние ги повтаряме. И призоваваме системните партии да определим националните приоритети. От тази гледна точка, позовавайки се на конкретния повод, защото това е едно парче от общата картина, общия пъзел, призовавам и БСП, и ГЕРБ, да седнем на масата и ако и на тях им допадат нашите приоритети, които от две години и половина ги повтаряме, да ги направим национални приоритети и да направим една стратегия за реализация на тези приоритети.
Водещ: Избори в политическия смисъл на думата догодина няма да има, ако вярваме на прогнозата на вашия почетен председател Ахмед Доган. Или? Или не го разбраха? Понеже имаше едно второ изречение след това, че може пък и да има.
Мустафа Карадайъ: Ние слушахме господин Доган.
Водещ: Вие как разбрахте?
Мустафа Карадайъ: Четохме след това и текста. Сигурно ще го препрочитаме. Аз мисля, че там ясно е казано, а интерпретациите са различни. Всеки има правото на интерпретация. Като заговорихме за избори, през 2019-та имаше два пъти избори – веднъж за избиране на членове на Европейския парламент и веднъж за избиране на местни органи на власт, на кметове и общински съветници. В тази връзка можем да кажем няколко неща за ДПС и за ситуацията в държавата. Първо за ДПС като количествени измерители ако ползваме, на европейските избори можем да кажем, че ДПС е единствената партия, която на европейски избори увеличи абсолютния си брой гласове спрямо последните национални избори. Ние го отчитаме безспорно като един много добър успех нашето участие на евроизборите. По същия начин и на местните избори ние задържахме абсолютния си брой гласове. Има една такава ситуация – местните избори са едни много сложни избори, там влияят много процеси – и регионални, личностни, и бизнес интереси, много интереси, различни модели на явяване на избори има, но за ДПС интересното от местните избори първо, можем да констатираме, че за партийния вот, за избора на общински съветници, за избора на членове на Европейския парламент са сравними абсолютните числа с избора за национален парламент – националните избори. Това е първата констатация, която ние отчитаме за голям успех. Второто, което ние отчитаме като голям успех на местните избори, са броят на кметовете на общини. Ние влязохме в местните избори с 37 кметове на общини, а от тях излязохме с 47 кметове на общини, което прави някъде около 18% от общия брой кметове в страната. Такъв е и процентът на общинските ни съветници в национален план. Но, обърнете внимание, за кметовете на кметства, ДПС има над 35% от кметовете на кметства в България на последните избори.
Водещ: Искате ли предсрочни избори, господин Карадайъ?
Мустафа Карадайъ: Предсрочните избори не са цел или самоцел, както и властта не е цел или самоцел за ДПС. За ДПС изборите, предсрочните избори или властта са инструмент за постигане на целите. За нас са важни целите. И това, с което започнахме – че ние трябва да си определим приоритетите на страната и посоката, и оттам нататък да търсим начините как да ги постигаме тези цели и всеки да излезе със своите платформи за постигането на тези цели, да, тогава наистина са необходими, защото трябва да се борят различните идеи.
Водещ: Е, необходими ли са?
Мустафа Карадайъ: Да. Но в конкретния случай искам само да довърша, какво ще постигнем с едни избори? Ето, аз ви давам една друга оценка на последните местни избори. От гледна точка на ДПС отчитаме като успех местните избори, но от друга страна ние отчитаме местните избори като огромно отстъпление от демокрацията в България, огромно отстъпление. Включително и на изборните комисии. ЦИК когато няма да дава законни указания на общинските избирателни комисии, а общинските избирателни комисии няма да спазват закона и представители на управляващата партия само заради това, че са управляващи, няма да ги интересува законът. Ще регистрират кандидати извън сроковете, ще регистрират кандидати, които не отговарят на условията, арогантното поведение изобщо на самите комисии, а оттам нататък тоталното участие на държавния апарат като квартални партийни функционери в изборите за управляващата партия – такова нещо не е било в държавата никога. Аз поне правя избори от 1996 година, никога в такъв мащаб не са били изборите. Никога. И ние го отчитаме като огромно отстъпление от демокрацията. Ние в такава ситуация ако правим едни предсрочни избори, за какво да ги правим, като ще произведем същото, като ще направим още по-голяма крачка на отстъпление от демокрацията? За какво са ни?
Водещ: Ще подкрепите ли президента за промени на изборните правила?
Мустафа Карадайъ: За изборните правила ние много пъти сме говорили. Те трябва да бъдат променени. Дори текстовете в изборния закон, които нарушават конституционни права на българските граждани, към тях призоваваме и президента да се включи.
Водещ: Например?
Мустафа Карадайъ: Правото на глас. Конституцията гарантира и дава право на глас на всеки пълнолетен български гражданин, който не е поставен под запрещение и не е лишен от свобода, има право на глас по Конституция. Конституцията го гарантира като гражданско право, обаче Изборният кодекс казва – ти ще имаш избирателни права в зависимост от твоя адрес. И ако адресът ти е извън Европейския съюз, ти изобщо няма да имаш конституционното право, ние ще ти го отнемем със закон. Там призоваваме президента да се включи. Има и други нарушения на Конституцията.
Водещ: Например?
Мустафа Карадайъ: Конституцията гарантира ползването и изучаването на майчиния език.
Водещ: По време на кампания да не може да се говори на чужд език, извън българския.
Мустафа Карадайъ: И всички езици. И Конституцията казва – българският език е официален, но Конституцията гарантира изучаването и ползването и на другите езици. Идва един закон, който ти забранява езика. Лицемерие в политиката. Специално по тези две теми, това е крещящото лицемерие в политиката, която виждаме в България, и отстъпление от демокрацията. Само ще ви кажа защо. Защото за 2019 година една от основните и важни теми според нас, това е 30 години демокрация. Безспорен факт. Падането на комунистическия режим, установяването на демокрация в България и поемането по евроатлантическия път. Неглижирането на тази тема виждаме по какъв начин се прави. Но ние сме длъжни в тази ситуация, в тази посока, когато говорим за демокрацията, да отчетем няколко неща, които са много важни. След 30 години демокрация да се толерира някаква носталгия по онзи комунистически авторитарен режим, аз не мога да го приема. Обаче неглижирането на основния принос по пътя на демокрацията и падането на комунистическата власт в България заради личната биография или заради личното ни участие, или пък в опита да не се отчете приноса на ДПС и лично на господин Ахмед Доган в този процес, не върши работа на никого. Историята и фактите трябва да се отчетат. Аз го говоря от гледна точка на демокрацията. И сега, след 30 години демокрация, някои политици когато си слагат на ревера ей така етикетчета „евроатлантизъм“ и когато гласуват в Брюксел резолюции за защита на езиковото многообразие, идват в България, в закони същите тези партии гласуват забрана на езици. Когато в Брюксел българските партии, говоря и за левите, и за десните, могат да се проверят гласуванията, аз ги имах гласуванията, когато разглеждахме Изборния процес и им ги посочвах в Народното събрание, когато се гласува Изборен кодекс, в Брюксел да е гласувана резолюция, включително и от нашите евродепутати от България, за осигуряването на възможност на европейските граждани, дори и да се намират в трети страни, където и да живеят и да работят, да могат да гласуват, в България това да бъде повод и инструмент за ограничаване, изобщо за отнемане на конституционно право, аз считам като лицемерие и на демократичност, лицемерие и на евроатлантическа ориентация, лицемерие и на демокрация, лицемерие и в политиката като цяло.
Водещ: Приносът на Ахмед Доган за българския преход…
Мустафа Карадайъ: Е безспорен.
Водещ: Води ли този безспорен принос след себе си задължение българската държава да го пази с НСО – въпрос, който постави президентът по-рано в разговора, който имах с него. Той каза, че ако не зависеше от правителството, а от него, управлението на тази служба, Ахмед Доган и Делян Пеевски не биха били пазени, защото за такива лица, които не заемат трите най-висши държавни постове и по презумпция са охранявани, а се взима решение само при застрашеност, трябва да се отчита и техните материални възможности сами да си платят охраната.
Мустафа Карадайъ: Да. Тъй като по този начин се зададе въпросът, аз искам по същия начин да мога да отговоря. Въпросът се зададе – да, приносът на Ахмед Доган по пътя на демокрацията и преди 30 години за идването на демокрацията в България, и начинът, по който дойде демокрацията в България, по по-различен начин от другите балкански страни, нали ме разбирате за какво говоря? Говоря за българския етнически модел, говоря за мирния преход, говоря за онова, което преди 30 години всички оценяваха в България като най-кризисна ситуация в България от конфликти…
Водещ: Отивате натам, че благодарността на България ще се изрази в охраната?
Мустафа Карадайъ: Не, не отивам натам. Но двете теми, тъй като са различни, а вие ги смесихте в една тема, в един въпрос, аз искам двете теми да ги отгранича. И благодарение на господин Ахмед Доган, благодарение на българския етнически модел, благодарение на ДПС, ние направихме мирен преход към демокрация – нещо, което е по-различно от другите балкански държави, като виждаме и в момента какво напрежение има там и каква история имат те за последните 30 години. Но от друга страна, законът е ясен, че държавата трябва да осигури сигурността на застрашени лица в страната и има една комисия, която оценява. Сега да ви кажа каква е сегашната картина и какво ще предприемем. За сегашната картина само да ви кажа, ние коли и техника самите ние си предоставяме на НСО, можете да го проверите, от години наред.
Водещ: Става дума ДПС като партия?
Мустафа Карадайъ: Да, ДПС. И за господин Пеевски, и за господин Доган. Можете да проверите, тя е публична информация, години назад. Колите са наши. Единственото, което се осигурява, са заплатите, защото ние няма как като партия да плащаме заплати на служители на НСО. Нали ме разбирате? И от тази гледна точка, самите ние като ДПС веднага след Нова година ще предприемем законови промени, особено за НСО, не за нещо друго, не може да се експлоатира една такава тема. Когато става въпрос за сигурността на български граждани, когато са застрашени, някой да експлоатира темата. Друг е въпросът, че години наред техниката сме я доставяли ние. Единственото нещо, което се заплаща, са заплатите на служителите.
Водещ: Какво ще предложите след Нова година?
Мустафа Карадайъ: Ние ще предложим трите институции – президент, премиер и председател на Народното събрание, да бъдат охранявани от НСО, но не и техните секретарки, не и техните съпруги, съпрузи, портиери – разбирате ме за какво говоря. Защото виждаме и екскурзии, и бутици, и какво ли не със служба НСО да се организират. Но ще оставим застрашените лица, след решение на комисията, сигурността им да се осигурява от държавата, от НСО. Но тези, които могат да си го заплатят, да имат възможност и да си го заплащат в цялост. Защото частна охранителна фирма няма правото и не може да даде онази сигурност на застрашеното лице, всички ние знаем.
Водещ: И какво, ще се взимат данъчни декларации за имущество ли, кой може и кой не може?
Мустафа Карадайъ: Да, всеки си подава данъчна декларация и имуществото е ясно.
Водещ: И над определена сума, ако имаш доход, да си плащаш?
Мустафа Карадайъ: Да. Нещо повече, и този, който може да си осигури заплащането, да може да си го заплаща. Но веднага ще добавим и друго, защото имаме и специални служби, имаме техни ръководители, имаме техни служители. Когато те са застрашени, а самите те не могат да си осигурят заплащането, нали ме разбирате, тогава поне службата да може да им извърши това заплащане. Така или иначе ние сме с идеята не да се упражняват на наш гръб, пак да търсят някакви критики, ей така да пускаме теми в пространството…
Водещ: Тоест вие искате Доган и Пеевски да могат законно да си платят за услугата охрана на НСО?
Мустафа Карадайъ: И не само те.
Водещ: А защо да не си наемат една охранителна фирма?
Мустафа Карадайъ: Нали ви казах – нито една частна охранителна фирма не може да даде тази сигурност, която може да даде държавата. Нещо повече, те нямат правото да ползват оръжие на една спирка, на едно кръстовище дори да ви спрат с частна охранителна фирма, техните действия са тотално ограничени. Така че тук отговорността на държавата, включително и за вашата, и за моята сигурност, нали ме разбирате, за публичните лица, когато са застрашени след решение на комисия, комисията, когато е оценила, че има български граждани, които са застрашени, и особено когато става въпрос за действащи, за бивши политици, особено пък когато може да става въпрос за дейността на бивши политици, защото тази отговорност ти да изведеш по този начин мирен преход да направиш след Възродителен процес, след експулсиране на 360 000 души за 2-3 месеца, което ние го наричаме етническо прочистване, и ти при пресните гробове да направиш мирен преход, да убедиш общността да се откаже от реваншизъм и мирен преход да направиш, нали знаете, че може и нечии геополитически интереси да са накърнени?
Водещ: Ще подкрепи ли ДПС промени в Конституцията за главния прокурор? Нужни ли са или не?
Мустафа Карадайъ: Главният прокурор – мина един демократичен избор, съгласно законите. Там политическите партии и Народното събрание нямат роля по избора. Политическите партии и Народното събрание гласуват законите и правилата, по които се избира главният прокурор. И според нас главният прокурор беше избран по един демократичен и прозрачен начин. Но, доколкото за промени в Конституцията говорим, там пак ще се върна на общата ни тема. Не е важно на парче какво ще направим. Ние, ако имаме ясната посока и визия първо, за основата, от която тръгваме – че демокрацията, правата, свободите и върховенството на закона ще бъдат основата, от която ще се развива нашата държава, и посоката и целта ни е ясна и си я дефинираме в каква посока и цел ще се развиваме, оттам нататък, ако промените в Конституцията са нужният инструмент за постигане на целите, защо да няма промени в Конституцията, защо да няма дори свикване на Велико Народно събрание? Но, от друга страна, само на парче да се занимаваме и такива важни теми да ги отваряме на парче, считаме, че… Но нека все пак да видим какво ще ни предложат.
Водещ: Подкрепяте ли идеята за разширяване на националната библиотека със закрита градина за читални?
Мустафа Карадайъ: Да. Краткият ми отговор е да. И да кажа – лично аз, да си призная, не бях запознат с темата, освен когато вас ви видях в участие в едно…
Водещ: Представяте ли си, срамота е книгите на България да са в село Гуцал и Богданлия, в читалище и детска градина?
Мустафа Карадайъ: Аз си признавам, не бях запознат с темата.
Водещ: Представяте ли си каква срамота е всъщност това?
Мустафа Карадайъ: Аз разбрах това от вашето телевизионно участие със сър Греъм Уотсън, когато бяхте в „Панорама“ на Бойко Василев. И аз оттам разбрах за темата. Оттам започнах да се интересувам от темата. Оттам разбрах, че общественият съвет на Националната библиотека е подел тази инициатива. Оттам и четох, много ми допадна, мисля, че един от адвокатите там от обществения съвет го казва – господин Красимир Недев. Значи, ето една тема, която може да ни обединява, може да ни бъде и обща кауза, и въпреки нашите различия, ние да работим в една и съща посока с една обща кауза да бъдем заедно. Та това е другата дефиниция на понятието заедност, което е в основата на българския етнически модел.
Водещ: Думата на 2020 година ще бъде?
Мустафа Карадайъ: Според нас, след като го чухме господин Доган, след като четохме и словото му, а и не само от това, думата е рестарт.
Водещ: Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.
Мустафа Карадайъ: Ако ми позволите едни пожелания за новата година да отправя. На вас, на екипа на Дарик радио и на всички български граждани да пожелая весели празници, много здраве и успехи през идната година.
Водещ: Мустафа Карадайъ в „Годината“ на Дарик.

Pin It on Pinterest