Милка Христова: Участниците в Градската конференция на БСП – София оцениха мандата като успешен

Групата ни в СОС продължи да провежда политика в защита на столичани, без да загуби своята идентичност и да отстъпва от позициите си

Заместник-председателят на СОС и досегашен заместник-председател на ГС на БСП – София в предаването „Софийска трибуна“ по радио Фокус

В резултат на вота на столичани на местните избори в края на миналата година групата на БСП увеличи двойно броя на общинските си съветници. Това каза Милка Христова.

„От 7 такива, сега ние наброяваме 15 и сме най-голямата опозиционна група в СОС. В новата политическа конфигурация като най-голяма опозиционна сила БСП има амбицията да се наложи като основна такава. В СОС сме опозиция, която не цели единствено да се противопоставя и да отрича предлагани решения на всяка цена, а да се стреми да подхожда конструктивно и градивно, особено когато се решават конкретни проблеми, свързани с подобряване качеството на живот и средата на нашите съграждани. Това не е някаква нова политика на БСП, поддържана през този политически сезон. Това е трайна политика на градската организация, която е залегнала във всички нейни документи, касаещи местните ни политики“, обясни Христова, като добави, че групата на столичните социалисти си сътрудничи с останалите опозиционни политически сили в Общинския съвет.

Във връзка с начина на работа на Съвета, тя отчете, че почти половина от новия политически сезон премина под знака на пандемията от коронавируса. „Наложи се да преустроим работата си изцяло онлайн и дейността ни не беше блокирана. В тази ситуация ние като политическа група преценихме, че най-важното е да се предложи пакет от икономически мерки в защита на общинското здравеопазване и най-вече на гражданите, заети в малкия и средния бизнес на територията на Столична община. Още на 17 март групата на общинските съветници на БСП в СОС първа излезе с позиция и конкретни предложения за такива мерки, включително и такива за запазване на здравеопазването. На Временния икономически съвет БСП предложи над 18 мерки, по-голямата част от които бяха възприети и одобрени. Наше предложение беше в областта на общинското здравеопазване да бъдат предоставени целеви безлихвени кредити на общинските болници, ДКЦ-та, МЦ-та, за да се гарантира издръжката на лечебните заведения, в това число и минималните възнаграждения на медицинския персонал. В подкрепа на малкия и средния бизнес предложихме отпадане на наемите, които се събират от общинските търговски дружества и от общината, на търговските обекти, на търговците чиято дейност беше забранена. Предложихме актуализация на бюджета за 2020 година в частта капиталова програма. Беше възприето нашето предложение „Такса битови отпадъци“ да се изплаща на 3 равни вноски, вместо на 4“, посочи Милка Христова.

По думите й е имало предложения, за които общинските съветници от БСП не са срещнали подкрепа. „Например, да отпадне дължимият наем за общински жилища от наематели, които са останали без работа и доходи в резултат на ковид кризата“, отбеляза тя.

Христова обърна внимание на доклада с предложение за нова политика, по която да се осъществяват дейностите по чистотата на града, който групата внесе. „За съжаление вълците и лисиците продължават да разходват 1/6 от бюджета на София и от 2014 до 2020 година план-сметката за дейностите по събиране, извозване и обезвреждане на битови отпадъци е нараснала с около 50%. Не виждам обаче софиянци да са доволни от състоянието на чистотата на града и качеството на въздуха. Поискахме да се изготви правен и финансов анализ за създаване на общинско предприятие „Чистота“, което да поеме почистването на града. Модел на такива предприятия има в големи европейски градове като Виена, Мюнхен, Атина, Белград и други. За съжаление този доклад не беше подкрепен. Аутсорсването остава, но ние не сме се отказали от тази наша идея. Друг принципен въпрос, но който имахме различия с ГЕРБ и никога не сме подкрепяли, е за общинските бюджети. “Черешката на тортата“ е капиталовата програма на всеки един бюджет. Наложи се да не подкрепим и пробойните в правилника за дейността на Столична община. Не е нормално най-важните въпроси, които се разглеждат на една сесия, да влизат през задната врата в последния момент под формата на допълнителни извънредни точки, като целта е единствено да се гласува при неяснота и без обоснована позиция“, поясни заместник-председателят на Столичния общински съвет от БСП.

Милка Христова припомни, че приоритет за социалистите е София да спре да се развива като град на две скорости в резултат на неправилното планиране и изразходване на средства. „На един лъскав, постоянно нелепо ремонтиран център и на едни райони-спални, които все повече затвърждават този статут. Според нас градът трябва да се развива комплексно. Наши цели са да се гарантира на всички граждани достъп до транспортната услуга, да се гарантират еднакви по качество и достъпност здравни, образователни и културни услуги. Трябва да се постави край на безразборното презастрояване и уплътняване на града. Хроничен проблем, който държим да бъде разрешен през този мандат, е липсата на места за децата в общинските детски градини и ясли. Той се превръща в ахилесова пета в управлението на ГЕРБ. Екологията и чистотата на въздуха също е наш основен приоритет. Нашата мечта за е София – град на хората – иновативен, зелен, достъпен за всички, предлагащ еднакви възможности, независимо от това в коя негова част живееш“, обобщи тя.

Участниците в Градската конференция на БСП – София, която се проведе на 11 юли, оцениха мандата като успешен

По думите на Милка Христова участниците в Градската конференция на БСП – София, която се проведе на 11 юли, оцениха мандата като успешен.

„Задачите са изпълнени. Разбира се, има много неща, които не ни удовлетворяват и успокояват. На досега постигнатото гледаме като на плацдарм за новото, което трябва да постигнем. Обобщената оценка е, че София като град се нуждае от нова философия за своето управление. В този смисъл като най-голямата опозиционна сила в града столичната организация на БСП е длъжна да изработи, да предложи и да наложи пред столичани такава философия, да я популяризира широко по времето на целия настоящ мандат, така че действително да убеди гражданите, че тя има възможности, визия и би могла да направи София град на хората, достъпен за всички“, обясни тя.

Според Христова гражданите дават най-вярната оценка за дейността на Градската организация на БСП. „В този смисъл градската ни организация има своите успехи през изминалия политически мандат. Ние го приключихме с добри резултати, които обаче не могат да ни удовлетворяват напълно и се надявам те да са само едно по-добро начало за по-доброто представяне на БСП в следващите парламентарни и президентски избори“, добави тя.

Въпреки проблемите, благодарение на самоотвержения труд на медиците, българското здравеопазване се справя с пандемията

Според Милка Христова въпреки много проблеми, благодарение на самоотвержения труд на лекарите и на медицинския персонал, българското здравеопазване и в частност общинското и държавно в София, се справя с пандемията от коронавирус.

„За съжаление се потвърди едно мое много голямо опасение. Имайки впечатление от общинското здравеопазване, винаги съм знаела, че най-ценното в една сфера, особено в здравната, са кадрите. Тук е и най-големият ни проблем. Изразява се в застаряване и недостиг, особено на сестрински персонал по много причини. Като общество и като община ние трябва да вземем спешни мерки, в това число икономически, социални, квалификационни, за да запазим най-ценното – медицинския персонал. Защото оборудване и техника се намират, но ще цитирам Кенеди: „Кадрите, глупако!“ Нека да си запазим най-ценното, а медиците ще се справят с предизвикателствата, включително и с пандемията“, отбеляза Христова.

„За огромно съжаление ми се наложи да се срещна очи в очи с това чудо, наречено COVID-19, като се лекувах и в болнично заведение. Възстановителният процес при мен продължава и силно си надявам на възможно най-пълно възстановяване. Искрената ми надежда е по-малко хора да имат лошия късмет да се срещнат с коронавируса. С навременна медицинска помощ, обаче, вирусът не е нещо, с което човек не би могъл да се пребори“, обясни тя, като оправи благодарности към лекарите и медицинския персонал от Инфекциозна болница към Медицинска академия.

Милка Христова отправи послание към всички хора да не пренебрегват опасността от заразяване с коронавирус.

„Действително хората трябва да се опитат да живеят пълноценно, но моля да се спазват установените медицински мерки. Това е уважение и отговорност към самите нас и към тези, с които осъществяваме контакт. Дано пандемията отмине възможно най-скоро и да остане само един лош спомен за нас“, заключи заместник-председателят на Столичния общински съвет от БСП.

Pin It on Pinterest