Милка Христова: Оценката на спортния обект в Драгалевци е направена като за терен за садене на тикви

Необходимо да се създаде много точна организация и отчетност за сключените договори за наем, които да бъдат контролирани системно и постоянно

Заместник-председателят на СОС от БСП в предаването „Софийска трибуна“ в радио „Фокус“

Оценката на спортния обект в Драгалевци е направена като за терен за садене на тикви с някакви 3 сгради, той е с нереално ниска цена като за ливада. Примерно да отдавате ресторант под наем, но да не го опишете като ресторант, а като сграда с площ от 150 квадратни метра Това каза Милка Христова.

 В единия от докладите се предлагаше СОС да даде съгласие за обявяване на публичен конкурс за отдаване под наем за срок от 10 години на спортен обект, представляващ терен с площ от 54 дка заедно с изградените в него 3 броя сгради на месечна цена за наем 5 388 лв., отбеляза Христова. „В другия доклад се предлагаше да се сключи споразумение с ползвателя на същия спортен имот, който го ползва без основание. Имотът е описан по същия начин, със същото месечно обезщетение, но периодът за ползването е за 3 години. И по двата доклада гласувахме против, защото считаме, че предложените не за гласуване решения са брилянтен фрапантен пример за безстопанственост от страна на СОС и СО по отношение на ефективността на стопанисване на общинската собственост, което ще води до загуба на сериозни приходи за общинския бюджет. Не сме съгласни с начина, по който беше определен и обявен предмета на конкурса и начина, по който се определя конкурсната наемна цена, респективно размера на обезщетение. Считаме, че те са така предложени и гласувани, че ще доведат до финансово ощетяване на СО. За съжаление мнозинството в СОС подкрепиха докладите“, поясни тя.

Според нея е скандално, че оценителите оценяват само терена с трите сгради. По думите й е укрита най-важната информация, че този терен включва стадион с естествено затревяване, 3 тренировъчни игрища и 3 тенис корта. „Тоест обектите, които на практика определят предназначението, които са атрактивни за участниците в конкурса и са ядрото на един обект, за да бъде наречен той спортен“, коментира Христова, като увери, че към момента състоянието на спортния обект е добро, поддържа се добре от ползвателя и всички тези спортни обекти и съоръжения са налични. „Когато на сесията за пореден път поставих въпроса защо не се оценяват наличните спортни съоръжения, които фигурират на терена, ми беше отговорено, че те не са включени, защото не са собственост на СО. Категорично заявявам, че това не е вярно. Те просто не ги оценяват, просто защото не им е възложено“, обясни зам.-председателят на БСП в СОС.

По думите й този случай не е единичен. „Той е пример за това колко неефективно се стопанисва общинската собственост в София. За да се преодолее тази слабост е необходимо да се създаде много точна организация и отчетност за сключените договори за наем, които да бъдат контролирани системно и постоянно“, обобщи Милка Христова.

Pin It on Pinterest